Tech

Dél-Korea fellépne a Telegramon terjedő, kiskorúakat ábrázoló szexfotók ellen

Ismail Aslanda/Anadolu via Getty Images
Ismail Aslanda/Anadolu via Getty Images

Augusztus végén letartóztatták a moderálás nélküli üzenetküldő platform, a Telegram alapítóját, az orosz származású Pavel Durovot. Az orosz származású milliárdos ellen számos vádat hoztak fel, többek között kábítószer-kereskedelem, szervezett bűnözés, illetve káros, sokszor szexuális jellegű tartalmak népszerűsítését.

Bár a Telegram tagadja, hogy alapítója lenne felelős ezekért a visszaélésekért, a probléma valóban fennáll, az üzenetküldő alkalmazás pedig a visszaélések melegágya lett. Dél-Koreában például a szexuális tartalmú, sokszor kiskorú nőket érintő képek terjednek a platformon.

Ennek kapcsán Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök felszólította a hatóságokat, hogy lépjenek fel a szexuális bűnözők által terjesztett járvány ellen.

A szexuális jellegű képeket mesterséges intelligencia segítségével állítják elő, ezek az úgynevezett deepfake-ek, melyeken gyakran egy valódi személy arcát helyezik rá egy mesterséges testre.

Az ázsiai ország vezetője szerint a képeket terjesztő csoportok iskolákhoz és egyetemekhez kapcsolódnak, így az elkövetők nagyrészt tinédzserek lehetnek. Véleménye szerint ahhoz, hogy megakadályozzák a jövőbeni hasonló visszaéléseket, a fiatal férfiaknak jobb oktatásra van szükségük. A felfedezések nyomán hamarosan összeül a dél-koreai médiaszabályozó hatóság, egy rendkívüli ülés keretében.

Dél-Koreában nem ez az első szexuális visszaélés a platformon: 2019-ben ugyanis kiderült, hogy férfiak egy csoportja olyan Telegram csevegőszobát hoztak létre, ahol fiatal nők tucatjait kényszerítettek zsarolás révén szexuális együttlétre. A csoport vezetőjét, Cho Ju-bint 42 év börtönre ítélték. A mesterséges intelligencia pedig csak ront a helyzeten: az idei év első hét hónapjában összesen 297 deepfake-kel kapcsolatos visszaélést jelentettek, míg tavaly az egész évben 180 eset volt.

Kapcsolódó
Beintett Putyinnak, végül a franciák tartóztatták le: kicsoda Pavel Durov?
A Telegram vezérigazgatójának letartóztatás súlyos precedenst teremthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik