Tech

Szivárgást észleltek, elhalasztják a történelmi űrsétát

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

A SpaceX hétfőn bejelentette: héliumszivárgás miatt legalább 24 órával elhalasztja az első magánűrséta startját – írja az MTI, az AFP-re hivatkozva. A műveletet végrehajtó csapat kedden indult volna, Floridából.

A misszió történelmi: a Polaris Dawn keretében első alkalommal lépnének ki egy magánküldetés tagjai a világűrbe.

A hélium egy nem gyúlékony gáz, amelyet általában rakéta-üzemanyagok nyomás alá helyezésére használnak.

A Polaris Dawn startját 24 órával későbbre, szerdára csúsztatták. Amennyiben az újonnan kitűzött időpontban sem tudják elindítani a missziót, még későbbre halaszthatják.

A küldetésben négy ember vesz majd részt, a misszió során el fogják hagyni az űrhajót, és, űrruhában, kilépnek a világűrbe. Az űrséta fontos mérföldkő lesz a magánűripar történetében.

A leendő legénységi tagok közül két fő, Sarah Gillis és Anna Meno, a SpaceX munkatársai, a parancsnok, Jared Isaacman, amerikai milliárdos, a pilóta pedig az üzletemberhez közel álló Scott Poteet.

Isaacman 2021-ben már járt az űrben egy másik, általa finanszírozott SpaceX-küldetés keretében, Gillist az Inspiration4 során képezték ki. A négy leendő utas intenzív felkészülésen esett át, missziójuk ötnapos lesz, űrsétájukat pedig élőben közvetítik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik