Tech

Apple-felhasználók adataira pályázik ez a kártevő

Justin Sullivan/Getty Images
Justin Sullivan/Getty Images

A kiberbiztonsági kutatók új adattolvaj programot fedeztek fel, melyet kifejezetten arra terveztek, hogy az Apple gépek macOS rendszerét támadja meg, eltulajdonítva a felhasználók személyes adatait, írja a HackerNews.

A program olyan szoftvereket személyesít meg, mint a CleanMyMac, a Grand Theft Auto IV és az Adobe GenP. Ez utóbbi egy nyílt forráskódú eszköz, amely úgy teszi elérhetővé az Adobe-alkalmazásokat, hogy megkerüli a Creative Cloud szolgáltatást.

A program először a rendszerjelszót kéri el a felhasználóktól, később pedig a különböző pénztárcákhoz is hozzáférést szerezhet, de a böngészőben mentett jelszavakat és sütiket is ellophatja. Amint megszerzi ezeket, egy ZIP fájlban továbbítja egy külső szerverre.

A macOS esetében zártabb rendszer lévén ritkábbak az ilyesfajta visszaélések, mint a Windows vagy a Linux esetében, ám ennek ellenére is fontos, hogy csak megbízható forrásokból töltsenek le szoftvereket. Az Apple jelezte, az operációs rendszer következő verziója, vagyis a Sequoia még kevesebb teret enged a hamis programoknak.

Kapcsolódó
Új korszakot nyitott az Apple: a kütyünk mindent megcsinál helyettünk
A rendszerei kisebb ráncfelvarrása mellett óriási újdonságokról is lerántotta a leplet az Apple az éves fejlesztői konferenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik