Tech

Újabb veszélyes adatlopó programra bukkantak

South_agency / Getty Images
South_agency / Getty Images

A G Data szakértői szerint már az adattolvajok sem a régiek, a legtöbben ugyanis egy másik fél által készített programot használnak fel a célpontjaik megkárosítására. Ilyen például az Ailurophile Stealer adatlopó szoftver is, melynek webes felülete rengeteg lehetőséget kínál kártevők létrehozására.

A lehetőségek közé tartozik a kártevő elnevezése, egy ikon kiválasztása és a Telegram-csatorna beállítása, amely értesítést kap, ha sikeres adatlopás történik. A további lehetőségek közé tartozik a kártevő észlelésének megnehezítése, a Windows Defender letiltása és egy extra rosszindulatú komponens telepítése egy megadott URL-ről.

Bizonyos funkciók azonban csak előfizetéssel érhetők el.

A hvg szerint a vietnámi eredetű kártevő által megtámadható böngészők közé tartozik a Chrome, az Edge, a Brave, a Yandex, és az Opera is. A létrehozott kártevők a következő információkat lophatják el ezekből:

  • automatikus kitöltési információk,
  • böngészési előzmények és sütik,
  • mentett jelszavak,
  • tárolt bankkártyaadatok,
  • egyéb tárcaadatok.

A program emellett olyan fájlokat is el tud lopni, amely a nevében meghatározott kulcsszavakat tartalmaz, adott kiterjesztéssel rendelkezik, és a könyvtárak egy meghatározott csoportjában megtalálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik