Tech hardverteszt

Ügyesen tölti be a piacon tátongó űrt a Lenovo kompakt gamer tabletje

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Lenovo ügyesen építgeti a gamereket célzó Legion almárkáját: nem sokkal azután, hogy piacra dobták a Legion Go elnevezésű kézikonzoljukat, most egy erős, mégis kompakt tablettel készültek a játékosoknak. A kínai cég kütyüje pedig telitalálat, ugyanis hiába akadnak hibái, kihívója szinte nincs is a piacon.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Lenovo napjaink egyik legnagyobb PC-gyártója, ugyanis a 2023-as esztendő utolsó negyedéves adatai alapján a globális piac mintegy 25 százalékát uralta a kínai cég. Az 1984-ben alapított vállalat ezt az eredményt rendkívül széles termékpalettájának köszönheti, ugyanis a munkaállomások mellett – ahogy a legtöbb kínai gyártó esetében – olcsó kütyük is szép számmal találhatók a kínálatban.

Az utóbbi években pedig rengeteg gamer eszközt is piacra dobtak a Legion márkanév alatt. Ebbe pedig nemcsak a játékosoknak szánt laptopok férnek bele: nemrégiben a Legion Go elnevezésű kézikonzoljával, most pedig a Legion Tab táblagépével igyekszik minél több vásárlót magához csábítani a gyártó.

Szajki Bálint / 24.hu

Az eszköz nevére ráguglizva sokan meglepődhetnek, ugyanis, amíg Magyarországon Lenovo Legion Tabként hirdetik, addig Kínában Lenovo Legion Y700 2023-ként fut az eszköz. A kütyü pedig jelentősen eltér a gyártó korábbi tabletjeitől, ugyanis a jellemzően 10 hüvelyk fölé lőtt kijelzőkhöz képest a Legion Tab csupán egy kompaktabb, 8,8 hüvelykes mérettel büszkélkedhet, ami azonban egy cseppet sem vesz el a felhasználói élményből, sőt.

A Lenovo ügyesen lőtte be a nagyképernyős táblagépek és a 6–7 colos mobilok kijelzője közötti méretet, amiből viszonylag kevés található a piacon, így a kihívók száma is erősen limitált.

Magát az eszközt kézbe véve nem feltétlenül mondanánk meg elsőre, hogy egy gamer kütyüről van szó, leszámítva a csillogó Legion feliratot az ezüstös színű hátlapon. A tartozékok ugyanakkor segítenek ebben: a dobozban ott van a szokásos SIM-tű és a mindkét végén USB-C kábel, de a gyártó extrákkal is készült. Külön tokban találunk egy fekete, hátlapra pattintható tokot, ami már jobban hajaz a klasszikus gamer-dizájnra, valamint egy három ponton hajtogatható fedelet is. Ezzel egyrészt letakarhatjuk a képernyőt, ha nem használjuk, másrészt állványként is használható.

Ez az elején ugyan kicsit ingatagnak tűnt, de némi szöszmötölés után sikerült rájönni, hogyan érdemes használni. A kütyü tehát egyszerű és letisztult, a kiegészítők pedig hasznosak. Na de nézzük, mit tud pontosan a Lenovo gamer tabletje.

Szajki Bálint / 24.hu A csomagban található fedlap támasztékként is használható.

Lenovo Legion Tab

A kínai gyártó eszköze egy 8,8 hüvelykes QHD+ kijelzővel rendelkezik, tabletekhez mérten relatíve keskeny kávával. A Legion Tab 208,9 x 129,5 x 7,6 milliméteres paramétereit és a 350 grammos tömegét tekintve igen kompaktnak mondható, így simán befér egy kabátzsebbe, de még egy farmergatya farzsebébe is beleszuszakolható. A hátlapi kameraszigeten két szenzor található: egy 13 megapixeles egység digitális zoommal, valamint egy 2 megapixeles makró kamera, amelyek egyike sem mondható nagy durranásnak, de egy tabletet elsősorban úgysem fotózásra használunk. Emellett adott egy 8 megapixeles előlapi kamera is, amivel ugyan korrekt szelfik készíthetők, de én inkább csak videókonferenciákhoz ajánlanám önfotózás helyett.

Szajki Bálint / 24.hu Nem a kamerái miatt lesz emlékezetes.

A keret jobb oldalán található a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gomb: előbbi lejjebb kap helyet, de még így is kicsit magasra lett belőve az elhelyezkedése, recés kialakításának köszönhetően viszont könnyedén megtalálható. Amennyiben valakinek nem tetszik a gomb elhelyezkedése vagy a recés kialakítás, akkor sincs baj, ugyanis az emelésre történő felébresztés funkció is bekapcsolható a beállítások között.

Az alumíniumkeret másik, bal oldalán találjuk meg a SIM-tálcát, amely SD-kártya befogadására is képes – ennek segítségével 1 terabájttal bővíthető az alapból 256 gigabájtos, UFS 3.1 szabványú tárhely. Mindezt pedig 12 gigabájt LPDDR5X RAM egészíti ki. Érdemes megemlíteni, hogy hazánkban kizárólag wifis változat érhető el az eszközből, így a mobilnetes böngészésre sajnos nincs lehetőség. Az eszköz ugyanakkor Wifi 6E kompatibilis, és a Bluetooth 5.3-ról sem kell lemondanunk.

Gyorsan feltűnhet a vásárlóknak a jack-csatlakozó hiánya is, aminek bizonyára sok játékos nem fog örülni, így, ha szeretnénk a külvilágot kizárva játszani, bluetooth-os fülesre lesz szükségünk.

Ezt kárpótolandó azonban a gyártó a sztereó hangszóró mellett a rövidebb és a hosszabb szélre is elhelyezett egy-egy USB-C bemenetet. Ez azért kifejezetten hasznos, mert, ha elforgatjuk az eszközt a játékhoz, akkor is tudjuk tölteni anélkül, hogy a kábel az ujjaink közé kerülve kényelmetlenséget okozna. Mindkét port használható töltésre, emellett OTG-képesek, nem utolsó sorban pedig hangátvitelre is jók.

Az alul található port USB 2.0-s, míg a másik USB 3.2 Gen 2-es, utóbbi pedig DisplayPort 1.4-es kimenetként is használható, valamint adatátvitelre is képes, maximum 10 Gbps-os sebességgel. A gyártó persze szoftveres téren is szem előtt tartotta a játékosok igényeit, amit az jelez, hogy előre van telepítve a Lenovo Freestyle nevű program, amellyel tükrözhető a képernyő tartalma tévére és számítógépre is. Hasznos továbbá, hogy van PC-mód is a tableten, ami a táblagépet fektetett állapotban használva asztali rendszerekhez hasonló nézetre váltja az androidos felületet.

Szajki Bálint / 24.hu Egy kis mobilos Diablo Immortal jöhet?

Gamer tablet lévén fontos az is, mit tud a panel, amin játszunk. A HDR10 és Dolby Vision kompatibilis képernyő 16:10-es képaránnyal bír, a felbontás pedig 1600 x 2560 pixel (343 ppi). A képernyőfrissítés maximuma 144 Hz, ezt azonban nem minden alkalmazás támogatja. Opció ugyanakkor a 120 és 60 hertzes fix beállítás, ha pedig dinamikus módba váltunk, akkor 30 Hz-ig tudja visszavenni a panel a képfrissítést. Ebből adódóan hiányzik az Always-on-Display lehetőség. A gyártó 500 nites maximum fényerőt ígér a képernyő esetében, ami nyári napsütésben kicsit kevés, ha nyílt téren használjuk, beltéren – főleg megfelelő fényviszonyok mellett – viszont rendben van.

Kellemesen duruzsol

Amikor először lefuttattam az Antutu benchmark programot a tableten, kicsit meglepett hogy gamer eszköz lévén „csupán” 1335660-as pontszámot kaptam. Belekukkantva a specifikációkba aztán gyorsan szembesültem vele, hogy a borítás alatt a már két éves Snapdragon 8+ Gen 1 chipset duruzsol, nyolcmagos CPU-val és Adreno 730-as GPU-val. Hiába azonban a kissé megkopott belső, egy percig nem volt panaszom a teljesítményre, ugyanis lazán, akadás nélkül elfutott rajta a Genshin Impact és az NFS No Limits is, és a mindennapi tartalomfogyasztás során sem ütköztem említésre méltó fennakadásba.

A felhasználók annak is örülhetnek, hogy a gyártó a kezünkbe adja a készülék teljesítményének szabályozásának lehetőségét is, ráadásul három fokozatban.

A legerősebb, nevéből eredően a Beast mód, ez ugyanis minden erőforrást kisajtol a gépből az olyan masszívabb programok futtatásához, mint mondjuk a Genshin. Emellett ott van a hétköznapi használat során alkalmazandó Balanced mód, valamint az Energy Saving fokozat, amivel a lehető legjobb üzemidő hozható ki a tabletből.

Szajki Bálint / 24.hu

Érdemes megemlíteni, hogy a Lenovo Legion Tab megkapta a gaming laptopokba fejlesztett Legion ColdFront hűtőrendszert, ami igencsak meglátszott a terheléses teszteken – pozitív értelemben. Az eszköz ugyanis maximális igénybevétel mellett sem melegedett 36 fok fölé, ami kifejezetten jónak mondható. E téren hasznos megoldás a Bypass energiaellátás, ami a játékok során inaktiválja az akkumulátor töltését, így az nem melegszik túl, és minden energia a készülék működtetésére irányul.

Az üzemidőre sem lehet panaszunk, így, hacsak nem vagyunk hanyagok, nem nagyon kell majd ráfanyalodnunk az akkumulátorkímélő módra. A 6550 mAh kapacitású telep ugyanis a gyártó szerint 12 órás aktív üzemidőt biztosít, amit egyébként a tesztelés során is többé-kevésbé hozott az eszköz – persze nem mindegy, milyen módban használjuk, és miféle igénybevételről van szó. A készülék maximálisan 45 wattos gyorstöltést támogat – az ehhez szükséges töltőfej sajnos nem tartozék –, amivel nagyjából 1 óra alatt pumpálható maxra, vezeték nélküli töltési opció azonban nincs.

Szoftveres téren szintén van némi elmaradása a gyártónak.

Amivel rögtön szembesültem, hogy a kütyüt kézbe kapva még mindig Android 13 futott a Legion Tabon, holott alig pár hétre vagyunk az Android 15 hivatalos bemutatásától. Szerencsére ezt augusztusra sikerült javítani, és a teszt írásakor már az Android 14 fut az eszközön. A Lenovo két főverzió frissítését és négyévnyi biztonsági patchet ígér a vásárlóknak, előbbi kapcsán azonban nem vagyok biztos, hogy az Android 16-ot is magába foglalja, ugyanis mint említettem, csak a teszt során frissült Android 14-re a rendszer.

Szajki Bálint / 24.hu A tablet az alapcsomag részét képező védőtokban.

Mennyi az annyi?

A kínai gyártó remekül tapintott rá a piacon tátongó résre, ugyanis rendkívül limitált az újonnan megvásárolható kisebb, mégis erős felszereltséggel rendelkező tabletek tárháza. Ahhoz, hogy valódi kihívót találjak, egészen 3 évet kellett visszapörgetnem, az Apple iPad Minijéig, ami hasonló képességekkel bír, szintén kompakt testben.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Lenovo hibátlan munkát végzett volna: a mobilnetes használati lehetőség nagy hiányosság – főleg, hogy Kínában kapható 5G-s modell –, valamint gamer eszköz lévén egy jack-aljzat is elfért volna az egyébként igencsak szellős széleken. Teljesítmény terén ugyan nem panaszkodhatunk a Legion Tabra, mégis azt mondhatom, hogy egy erősebb lapkakészlet dukált volna egy 2024-es gamer készülékbe, ahogy az 500 nites fényerőn is lett volna mit feljebb tornászni.

A mindennapi használat során tapasztalt fluiditás, a remek játék- és felhasználói élmény, valamint a kütyü portabilitása viszont azt mondatja velem, hogyha valakinek ilyen típusú tabletre van szüksége, akkor a Lenovo eszköze remek választás lehet.

A 12/256 gigabájtos felszereltségű modell hazánkban 220 ezer forintos áron került forgalomba júniusban, aminél az említett, lassan 3 éves iPad Mini még mindig jóval drágábban, nagyjából 320 ezer forintért vásárolható meg. Gamer funkciókat pedig aligha találunk benne, így, ha ilyesmire vágyunk, nem nagyon van jobb választás a Lenovo kütyüjénél.

Kapcsolódó
A Lenovo Legion Go a legsokoldalúbb újgenerációs kézikonzol
Messze van a tökéletestől, de bőven van potenciál a PC-s játékok futtatására tervezett kézikonzolban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik