Tech

Újabb emberbe ültették be a Neuralink agyi chipjét

Eugene Mymrin / Getty Images
Eugene Mymrin / Getty Images

Második páciensébe ültette agyi chipjét az Elon Musk-féle Neuralink– írja az Euronews. Az alany az implantátumot arra használja, hogy a Counter-Strike 2 nevű PC-játékkal játsszon.

Az Alexként megnevezett páciens múlt héten kapta meg a chipet, a Neuralink szerint felépülése zökkenőmentes volt.

A férfi egy gerincvelő-sérülés után vesztette el az irányítást végtagjai felett.

Alex az implantátum beültetése előtt egy QuadStick nevű, szájjal működtetett kontrollerrel játszott, ezzel a megoldással viszont nem tudott karakterével egyszerre mozogni és lőni. A chip segítségével most távolról vezérelhet egy egeret a célzás érdekében, miközben a QuadStickkel mozoghat.

A Neuralink szerint az első pácienssel, Noland Arbaugh-val ellentétben Alexnél az implantátum teljes egészében az agyhoz kapcsolódott. Arbaugh sikeres műtétje ellenére az agyához rögzített elektródák 85 százaléka elmozdult, ennek ellenére még mindig hatékonyan tudja használni az implantátumot.

Alex esetében a probléma elkerülése érdekében finomítottak a módszereken, a beavatkozás óta nem észlelték a szálak visszahúzódását. A páciens a chip segítségével 3D-s terveket is készít, többek között az implantátum töltéséhez használt eszköz tartóját is modellezte, ezt végül 3D nyomtatóval gyártották le.

A Neuralink jelenleg a technológia vezérlésének fejlesztésén dolgozik, hogy teljes egér- és videójáték-vezérlő funkciót biztosítson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik