Tech

Amerikai börtönbe kerülhet a Megaupload alapítója

Fiona Goodall / Getty Images
Fiona Goodall / Getty Images

Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak Kim Dotcomot, aki ellen a már megszűnt Megaupload kalózoldal működtetése miatt indult eljárás – írja az MTI az új-zélandi igazságügyi miniszter csütörtöki közleménye alapján.

A német származású, Új-Zélandon élő Dotcomot 2012-ben vették őrizetbe a cég három másik vezetőjével Finn Batatóval, Mathias Ortmannal és Bram van der Kolkkal együtt. Dotcomot később feltételesen szabadlábra helyezték, azóta küzd kiadatása ellen. Batato 2022-ben elhunyt Új-Zélandon, Ortmann és van der Kolk pedig vádalkut kötött a helyi hatóságokkal, így 2023-ban mindketten több mint kétéves börtönbüntetést kaptak, de elkerülték a kiadatást.

Az amerikai hatóságok szerint a Megaupload fájlcserélő portál vezetői több mint 500 millió dolláros (179 milliárd forintos) veszteséget okoztak a filmstúdióknak és a lemezcégeknek azzal, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló produkciók tárolására és megosztására bíztatták felhasználóikat, amivel több mint 175 millió dollárt (63 milliárd forintot) kerestek.Dotcom a korábban Twitter néven ismert X közösségi portálon azt reagálta a kiadatás hírére, hogy van egy terve, valamint hogy szereti Új-Zélandot, és nem tervez elmenni onnan.

Az 50 éves Kim Dotcomot, születési nevén Kim Schmitzet az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zsarolással, pénzmosással és csalással vádolja.

Kapcsolódó
Vádat emeltek egy magyar kalózoldal üzemeltetői ellen
A Pest Megyei Főügyészség 360 milliós károkozással vádolja egy torrentoldal működtetőit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik