Tech

Történelmi küldetésre készül Elon Musk űrcége

3DSculptor / Getty Images
3DSculptor / Getty Images

A világon elsőként indítana a Föld sarkvidékeit kutató emberes űrrepülést a SpaceX – számolt be róla a Space.com. Az augusztus 12-én bejelentett misszió a Fram2 nevet viseli, ezzel a norvég Fram hajó előtt tisztelegnek, amely úttörő sarkvidéki expedíciókra vitte a felfedezőket a 19. század végén és a 20. század elején.

A küldetés ismertetőjéből kiderül, hogy a Fram2 parancsnoka egy máltai vállalkozó és kalandor, Chun Wang lesz, csapatában pedig a norvég Jannicke Mikkelsen, az ausztrál Eric Philips és egy német kutatóűrhajós, Rabea Rogge kapott helyet. A legénység egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén utazhat majd a Földön kívülre, amelyet egy Falcon 9 rakéta állít pályára.

A misszió körülbelül 3-5 napon keresztül fog tartani, ez idő alatt a csapat tagjai 425-450 kilométeres magasságból szemlélhetik majd a sarkvidékeket. Céljuk első sorban egy sarki fényhez hasonló, különös égi jelenség, az úgynevezett STEVE megfigyelése lesz. Emellett viszont azt is kutatják majd, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre az űrutazás, és megalkotják az első űrben tartózkodó emberről készült röntgenképet is.

Kapcsolódó
Elhalasztották a magyar űrhajós küldetését
Legkorábban 2025 tavaszán indulhat majd útnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik