Tech

Szabad bekapcsolt légkondi mellett aludni?

AndreyPopov / Getty Images
AndreyPopov / Getty Images

A forró nyári hónapokban a rekordhőmérsékletek miatt sokan küszködnek az éjszakai pihenéssel. Forró idő esetén kézenfekvő megoldás lehet a klíma használata, azonban éjjel fontos figyelembe venni néhány tényezőt, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi problémákat.

Az alváshoz ideális szobahőmérséklet körülbelül 22-26 Celsius-fok között mozog, de ez változhat az egyéni komfortérzettől függően. Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogy a külső hőmérséklethez képest ne legyen túl nagy különbség a beltéri hőmérsékletben, mivel a hirtelen hőmérsékletváltozások megterhelhetik a szervezetet. A szakértők ezért azt javasolják, hogy a klíma hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy az kényelmes legyen, de ne túlzottan hideg vagy meleg.

Nyáron 8-10 Celsius-fok különbség ajánlott a külső hőmérséklethez képest, télen viszont a 22-25 fok körüli hőmérséklet az ideális napközben. Alváshoz viszont ennél akár két-három fokkal hűvösebbet is beállíthatunk.

Nem árt azonban a hőmérséklet mellett egyéb szempontokra is odafigyelni lefekvés előtt. A Gree légkondicionálók műszaki szakértője, Stuller István szerint például fontos a helyiség megfelelő szellőztetése, mivel a légkondicionáló berendezések használatával szárazabb lehet nyáron a levegő a szobában. A túl száraz levegő pedig irritálhatja a légutakat, és hozzájárulhat a torokszárazsághoz és az orrnyálkahártya kiszáradásához.

Vigyázzunk magunkra

Érdemes arra is ügyelni, hogy a légkondicionáló ne közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, mert ez megfázáshoz vagy izomgörcsökhöz vezethet. Emellett az időzítő vagy az éjszakai üzemmód használata is hasznos lehet, ugyanis az energiamegtakarítás mellett komfortosabbá is tehetjük az éjszakai alvásunkat. A légkondicionálók szűrőit pedig ne felejtsük el rendszeresen tisztítani, hogy elkerüljük a por és az allergének felhalmozódását, amelyek légúti problémákat okozhatnak.

A túl hideg szoba több egészségügyi problémához is vezethet, ezért ha nem kellő körültekintéssel használjuk a klímát, könnyen előfordulhat, hogy épp a legnagyobb hőségben kell megküzdenünk a megfázás kellemetlen tüneteivel.

A szervezet számára szokatlanul hideg levegő ugyanis irritálhatja a légutakat, ami megfázáshoz, torokfájáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. A túl hűvös levegő hatására az izmok megmerevedhetnek, ami fájdalmas görcsökhöz vezethet, de a túl hideg környezet megzavarhatja az alvás ciklusát is, és megnehezítheti a mély alvást, amely a szervezet számára különösen fontos a regenerálódáshoz.

A gyerekek és az idősebbek különösen érzékenyek a hőmérséklet változásaira, ezért az ő szobájuk hőmérséklete soha ne legyen túl alacsony. Az ideális hőmérséklet számukra 23-26 Celsius fok között van.

Kapcsolódó
Vannak jelei, ha már az elektronikai eszközök sem bírják a meleget
Hetek óta példátlan hőhullám tombol hazánkban, ami a szervezetünkön túl az eszközeinkre is kihat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik