Tech

Óriási zsarolóhálózatot számolt fel a Meta

nito100 / Getty Images
nito100 / Getty Images

A Meta óriási, 63 ezer Instagram-fiókból álló zsarolóhálózatot számolt fel, írja a Bleeping Computer. A profilok a Yahoo Boys elnevezésű, szervezett kiberbűnözési csoporthoz kapcsolódnak, amelyek célpontjai elsősorban amerikai férfiak voltak, akiktől szexuális tartalmú fotókat és videókat gyűjtöttek be, majd később ezekkel zsarolták őket.

A hálózatot a hírek szerint 2500 fiók koordinálta, de több ezer kisebb volumenű profilt is használtak.

A Meta az Instagram mellett a Facebookon is purgálásba kezdett: többek közt 1300 Facebook-fiókot, 200 Facebook-oldalt és 5700 Facebook-csoportot töröltek, amelyek szintén nigériai székhelyűek voltak, és tippeket, valamint képzési anyagokat osztottak meg különféle csalások végrehajtásához. A cég olyan intézkedéseket is bevezetett, amelyek automatikusan blokkolják a csalók azon kísérleteit, hogy új fiókokat hozzanak létre.

A sextortion, vagyis a szexuális jellegű zsarolás általában úgy kezdődik, hogy meghitt kapcsolatot építenek fel a célponttal, majd amikor már elég kompromitáló szöveges üzenet, videó vagy kép áll rendelkezésükre, megzsarolják a személyt, hogy nyilvánosságra hozzák azokat, ha nem fizet.

A Meta jó ideje próbál fellépni az ilyen csalók ellen, főleg a fiatalkorú profilok védelme érdekében: ezért a meztelen fotók homályosítva érkeznek meg, a tiniknek pedig sokszor nem is tudnak üzenni a csalók.

Az FBI szerint azonban egyre csak nő a fiatal férfiakat célzó, ilyen típusú bűncselekmények száma, amelyek olyan pszichológiai nyomást jelenthetnek az áldozat számára, amely akár öngyilkosságra is ösztönözheti a személyt. Az áldozatoktól ezért azt kérik a hatóságok, hogyha arra gyanakodnak, hogy ilyen csalás áldozatává váltak, mielőbb jelentsék azt a hivatalos szerveknek.

Kapcsolódó
Több millió európait vertek át a Facebookon
A csalók népszerű mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat másoltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik