Tech

Valósággá válhat a Dűne vizeletből vizet készítő ruhája

Warner Bros. - Legendary Enterta / Collection ChristopheL via AFP
Warner Bros. - Legendary Enterta / Collection ChristopheL via AFP

Az űrutazás rengeteg mérnöki problémát tartogat, azonban az emberi tényező is fontos szerepet játszik egy sikeres misszió lebonyolításában. Ezt szem előtt tartva nyilván sokan elgondolkodtak már, hogyan zajlik a vécézés az űrben. Nos, az Apollo-missziók kezdetén a NASA még nem sokat gondolt erre, így amikor az első amerikai, Alan Shepard felment az űrbe abban bíztak, visszatartja majd. A késések miatt azonban végül kénytelen volt maga alá csinálni.

A hosszabb utaknál nyilván már nem lehetett arra apellálni, hogy az űrhajós visszatartja. Így az Apollo 12 legénysége a székletet gyűjtőzsákokba űritette, emellett létrehoztak egy gumiból készült, óvszer-szerű csövet, amibe az asztronauták belehelyezték a péniszüket. Itt azonban a férfiúri büszkeség miatt sokan nagyobbat kértek, ami szivárgásokhoz vezetett. Amikor 1983-ban Sally Ride első amerikai nőként az űrbe ment, már úgy tervezték az űrvécéket, hogy azok nőknek is megfeleljenek.

A pelenakszerű kialakítás azonban se nem kényelmes, se nem higiénikus.

Ezt a problémát próbálták orvosolni az amerikai Cornell Egyetem kutatói, akik a Dűne könyvekből inspirálódva megpróbáltak létrehozni egy olyan ruhát, az úgynevezett stillsuitot, ami képes a vizelet a ruhán belül ivóvízzé alakítani. A projektet kezelő céget Frank Herbert klasszikusa előtt tisztelegve Fremen Space, Inc.-nek nevezték el, írja az Interesting Engineering.

Hogy működik?

A Cornell csapatának fejlesztése lényegét tekintve egy dedikált vizeletgyűjtő eszköz, amely több rétegnyi, rugalmas anyagból készült kényelmes alsóneműt tartalmaz. A vizelet összegyűjtéséhez a fehérnemű egy szilikon edényhez kapcsolódik, amely nem-specifikus kialakítású, így a férfiaknak és a nőknek is ideális illeszkedést biztosítson a nemi szervek körül.

Claire Walter és Karen Morales

A gyűjtőpohár egy nedvszívó bélést tartalmaz, ami elszívja a vizeletet a testtől, és a csésze belső felülete felé tereli a folyadékot. A beépített érzékelő ezt követően detektálja a nedvességet, és automatikusan elindítja a vákuumszivattyút. Miután itt megtörtént a folyadék összegyűjtése, a vizelet egy kétlépcsős szűrőrendszerbe kerül, amely ozmózis és fordított ozmózis segítségével tisztítja meg a vizeletet. A berendezés a kutatók elmondása szerint mintegy hátizsákként lesz hozzáköthető az űrruhákhoz.

Sofia Etlin, a tanulmány egyik szerzője szerint a rendszer 500 ml vizeletet képes megtisztítani mindössze öt perc alatt.

Hozzátették: a jelenlegi űrruhák 1-2 literes tartálya egyszerűen nem elég az űrhajósok hidratálására, ezért mindenképp nagyobb tartályra törekednek ennél. A rendszer azonban még nem áll készen a világűrben való használatra, így a Földön még sok teszt vár rá. Meg fogják vizsgálni, mennyire jól szűri át a vizeletet, illetve azt is, hogyan működik null gravitációs helyzetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik