Tech

Videó: berepültek a kutatók egy hurrikánba

Handout / NOAA/GOES / AFP
ó
Handout / NOAA/GOES / AFP
ó

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) repülőgépeket küldött egy hurrikánba, hogy jobban megismerje a trópusi ciklonokat – írja az IFLScience. A NOAA rendszeresen hajt végre hasonló küldetéseket, az ilyen missziók többek között a ciklonok alakulásának előrejelzését segítik.

A vizsgálatokhoz két repülőgépet használnak, a Kermit és a Miss Piggy fedélzetén utazva a szakemberek a hurrikánok szemében gyűjtik az adatokat. A megfigyeléseket radarokkal, illetve kidobható, a tenger hőmérsékletét, a páratartalmat, a nyomást és a szélsebességet mérő szondákkal végzik.

A gépeket ezúttal a Beryl hurrikán tanulmányozására vetették be.

Ezen trópusi ciklon példátlan a történelemben, hogy miért, arról itt írtunk bővebben. A hurrikánt egyébként korábban egy tengeri mérőeszköz is levideózta, így nemcsak a levegőből, hanem a vízből is láthattuk.

A trópusi ciklonokon való átrepülés nem ajánlott, és általában igen nehéz feladat. „Lehetetlen pontosan szimulálni egy hurrikán szemfalának behatolását” – mondta Scott Price, a NOAA Hurricane Hunter parancsnoka. A szakemberek a gép reakciókészségét, a repülési jellemzőket és a személyzet koordinációját ilyenkor a fedélzeten, élőben tapasztalják meg.

A hasonló missziók során begyűjtött adatok a Nemzeti Hurrikánközponthoz és a modellező intézményekhez kerülnek. A NOAA az információkat felhasználva a trópusi ciklonok útvonalára és intenzitására vonatkozó előrejelzéseket készít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik