Tech

Egy éven át Mars-szimulációban élt ez a négy ember

JOSE ROMERO / NASA TV / AFP
JOSE ROMERO / NASA TV / AFP

A hétvégén véget ért a NASA marsi életkörülményeket szimuláló kísérlete, amelyben beül két nő és két férfi több mint egy éven keresztül élt bezárva – írja az MTI. Az ügynökség ezzel mérte fel, hogy milyen hatása lehet az emberekre huzamosabb ideig a Marson tartózkodni.

Amint a 24.hu a projekt kezdetekor beszámolt róla, az alanyok egy nagyjából 158 négyzetméteres helyiségbe költöztek be 378 napra. Az ablaktalan, 3D-nyomtatással készült teremben négy hálószoba, egy étkező és közösségirészleg, egy egészségügyi szoba, valamint egy dolgozórészleg kapott helyet, amely egyben növénytermesztésre is használatos. A hozzátartozókkal és barátokkal a marsi viszonyokat szimulálva pedig csak csúsztatva tarthatták a kapcsolatot, így egy sms átküldése is 22 percig tartott.

A kísérlet a Chapea-program része volt, amelynek célja, hogy elősegítse, hogy a NASA ismét űrhajósokat küldhessen a Holdra, illetve később a Marsra is.  Az első Chapea-misszió résztvevői nem voltak kiképzett űrhajósok. Bárki jelentkezhetett 30 és 55 év között, aki egészséges és kellően motivált volt, természettudományos végzettséggel és amerikai állampolgársággal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezett, illetve nem dohányzott, ezen felül pedig legalább ezer repült órát tudott felmutatni.

A most véget ért küldetésre a NASA egyik mérnökét, Ross Brockwellt, valamint Kelly Haston biológust, Nathan Jones orvost és Anca Selariu mikrobiológust választották ki. 2025-re és 2027-re az amerikai űrügynökség újabb hasonló kísérleteket jelentett be.

Kapcsolódó
Marsi körülmények közé költözött négy ember
A szimuláció célja, hogy megfigyeljék, milyen hatással van az emberekre az élet egy idegen bolygón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik