Tech

Ez lesz a világ legnagyobb tengeri szélfarmja

davee hughes uk / Getty Images
davee hughes uk / Getty Images

Hamarosan tovább bővíthetik a világ legnagyobb tengeri szélfarmját, a Dogger Bank Wind Farmot – írja az IFLScience. Az északi-tengeren található létesítmény tulajdonosai a közelmúltban a fejlesztés újabb szakaszára vonatkozó terveket nyújtottak be, a rendszert további 2 gigawatt kapacitással bővítenék.

Az Anglia keleti partjaitól mintegy 200 kilométerre található 3,6 gigawattos parkot jelenleg is építik, a projekt csak néhány év múlva fejeződik be. A beruházásnak három egyelőre fejlesztési fázisa van, a rendszer 2023 októberében kezdte el termelni az áramot.

Most a tulajdonosok, a brit SSE Renewables és a norvég Equinor a negyedik fejlesztési szakaszra vonatkozó tervekkel is előálltak. A Dogger Bank D gyakorlatilag a harmadik szakasz meghosszabbítása lesz, és több ezer háztartást láthat majd el energiával.

Ahhoz, hogy az újabb fázis megépülhessen, a vállalatoknak meg kell állapodniuk a brit uralkodó tulajdonában lévő földeket és tengerfeneket kezelő The Crown Estate-tel. Emellett a beruházásnak számos környezetvédelmi ellenőrzésen át kell esnie, 2024 őszén pedig nyilvános konzultációra kell bocsátani a javaslatot.

A Dogger Bank A, B és C összesen 277 szélturbinából áll majd, működésbe lépése után több mint két és félszer akkora lesz, mint a jelenlegi legnagyobb szélfarm.

A legújabb tervek szerint a létesítmény legfeljebb további 122 további turbinával bővülne.

A Dogger Bank turbinái 260 méter magasak, lapátjaik 107 méteresek. A jelenlegi legnagyobb, 123 méter hosszú lapátú szélturbinák a kínai Fucsien tartománynál állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik