Tech

A mesterséges bőrrel már a robotok is tudnak grimaszolni

Takeuchi et al. CC-BY-ND
Takeuchi et al. CC-BY-ND

Japán tudósok megtalálták a módját, hogy élő bőrt ragasszanak a robotok arcához, melynek eredményeként sikerült valósághűbb mosolyt és más arckifejezést kicsikarni a gépekből, írja a BBC.

A Tokiói Egyetem kutatócsoportja szerint az áttörést az emberek szöveti struktúráinak lemásolása jelentette. Az eredmény azonban egyelőre inkább hasonlít a gumicukrok textúrájához, mint a valódi emberi bőrhöz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

A Cell folyóiratban megjelent kutatás alapján a technológia megnyithatja az utat a valósághű, mozgó humanoid robotok készítéséhez, amelyek öngyógyító bőrrel rendelkezhetnek, és így a külső hatásoknak is jobban ellen tudnak majd állni.

Miben más, mint az emberi bőr?

Az emberekben a bőrt szalagok – rugalmas kollagén és elasztin szálak – kötik össze az alatta lévő rétegekkel. Ennek újrateremtésére a kutatók kis lyukakat fúrtak a robotba, ezt követően kollagént tartalmazó gélt applikáltak, végül a tetejére mesterséges bőrréteget vittek fel.

A mesterséges bőrt a laboratóriumban készítik élő sejtek felhasználásával.

Shoji Takeuchi professzor, a kutatás vezetője kiemelte, hogy a bőr a robot mechanikai alkatrészeivel együtt tud mozogni anélkül, hogy elszakadna. A kutatók szerint azonban még sok év tesztelése szükséges ahhoz, hogy a technológia mindennapi használatban is megállja a helyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik