Tech

Hatalmas aszteroida érkezik a héten

Elena Duvernay/Stocktrek Images / Getty Images
Elena Duvernay/Stocktrek Images / Getty Images

Egy nagyobb aszteroida közelíti meg a Földet június 29-én – írja a Virtual Telescope. Az objektum potenciálisan veszélyes, ez azonban még nem jelenti azt, hogy ténylegesen fenyegetné bolygónkat.

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

Az aszteroida mintegy 295 ezer kilométerre jár majd, tehát az átlagos Hold-Föld távolságon belülre kerül. Az esemény során a kisbolygó az egyik legfényesebb aszteroida lesz, amelyet az utóbbi időkben láthattunk, az eseményt a Virtual Telescope élőben közvetíti majd.

Az objektumot a közelmúltban, 2024. június 16-án fedezték fel, létezését három nappal később jelentették be. Átmérőjét 120-280 méteres lehet, a legközelebb magyar idő szerint június 29-én délután jár majd.

A 2024 MK nem jelent kockázatot, a potenciálisan veszélyes besorolás csupán annyit takar, hogy az égitest elér egy bizonyos méretet és minimum távolságot. Az objektum fényessége a 8,5 magnitúdó körül fog tetőzni az elhaladáskor, tehát egyszerűbb távcsővel is észlelhető lesz.

A NASA és partnerei folyamatosan keresik a Földet fenyegető objektumokat, eddig azonban nem találtak olyan nagyobb égitestet, amely belátható időn belül eltalálhatná bolygónkat.

Kapcsolódó
Kivédhetnénk egy aszteroida becsapódását?
A magyar aszteroida-vadásszal, Sárneczky Krisztiánnal beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik