Tech

Szempillantás alatt rakta ki a Rubik-kockát a robot

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Rekordidő alatt rakta ki a Rubik-kockát egy japán robot – írja a Live Science. A mesterséges intelligenciával (MI) működő gépnek egy szempillantásnyi idő elég volt.

A TOKUI Fast Accurate Synchronized Motion Testing Robot (TOKUFASTbot) nevű eszközt a Mitsubishi Electric Corporation hozta létre, hogy segítsen javítani az elektronikai gyártásban használt automatizálási rendszereket. A gépnek hat karja van, mindegyik egy többtengelyes motorhoz és egy nagysebességű kamerához kapcsolódik, amelyek pedig egy ipari számítógéphez vannak csatlakoztatva. A rendszer képes minden egyes kar 90 fokos elfordítására mindössze 0,009 másodperc alatt.

A TOKUFASTbot május 21-én 0,305 másodperc alatt oldott meg egy 3-szor 3-szor 3-as kockát, ami a Guinness World Records szerint világcsúcs.

A korábbi rekord 0,38 másodperc volt, ezt az MIT egyik robotja ért el 2018-ban. Összehasonlításképp: az emberi pislogás 0,1-0,4 másodpercig tart, az emberi rekord pedig 3,13 másodperc, amelyet Max Park állított fel 2023 júniusában.

A Mitsubishi videójában lassított felvételeken mutatják be a TOKUFASTbot működését. A gép május 7-én 0,204 másodperc alatt is kirakta a kockát, ez a kísérlet azonban nem felelt meg a Guinness World Records előírásainak.

Egy nemrég hatályon kívül helyezett védjegy miatt a cég a közleményben kirakóskockaként hivatkozik a tárgyra, de az bizonyosan egy Rubik-kocka. A logikai játék köztudottan komplex és nehéz, a mesterséges intelligencia számára azonban ma már nem okoz kihívást. A TOKUFASTbothoz tartozó MI a panelek színét a helyzet, a megvilágítás és az árnyékok apró változásait figyelembe véve képes megkülönböztetni, a hagyományos színérzékelők számára ez még problémát jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik