Tech

Kínához köthető hackerek támadhatták a japán űrhivatalt

Fuminori Ogane / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Fuminori Ogane / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán kormány szerint tavaly óta több kibertámadás érte a Japán Űrkutatási Hivatalt (JAXA) – írja az MTI a Kyodóra hivatkozva. Felmerült a gyanú, hogy adatok is kiszivárogtak, de a tudományos minisztérium titkos adatok kikerülését nem erősítette meg.

A kibertámadásokat egy kormányzati forrás szerint feltehetően Kínához köthető hackerek követték el, akik rengeteg fájlhoz férhettek hozzá, köztük a japán űrhivatallal kapcsolatban álló külső vállalatokra, valamint szervezetekre vonatkozó információkhoz.

A JAXA ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adatok között nem voltak a rakéták, műholdak működésével és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos érzékeny információk. Morijama Maszahito tudományos miniszter közlése szerint nincs ok különösebb aggodalomra.

Hajasi Josimasza kormányszóvivő elmondta, hogy a JAXA a témára szakosodott szervezetekkel vizsgálja az incidenseket, hogy felmérje hatásaikat. 2023 júniusában a JAXA alkalmazottainak személyes adatait tároló szerver ellen történt kibertámadás, amellyel a hackerek titkos dokumentumokhoz akartak hozzáférni.

Az űrhivatalt idén is több támadás érte az illetékes források szerint. Kínához köthető hackerek 2016-ban és 2017-ben is megkíséreltek adatokat lopni a japán űrhivataltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik