Tech

Ezért nem tudnak jó vicceket írni a gépek

izusek / Getty Images
izusek / Getty Images

A mesterséges intelligencia egyre több területen közelíti meg az ember kvalitásait, azonban van néhány képesség, amelyre sokak szerint nem képes. Ilyen például az empátia, és sokan a humort is ide sorolják. Ez utóbbit tesztelték most a kutatók, akik arra kérték a Google és az OpenAI modelljeit, hogy írjanak meghökkentő, eredeti vicceket, írja a Technology Review.

A Google DeepMind kutatói Piotr Mirowski vezetésével, aki szabadidejében improvizációs humoristaként tevékenykedik, 20 olyan profi standupos tapasztalatait tanulmányozták, akik használnak a munkájuk során mesterséges intelligenciát. A csapat a két legismertebb nagy nyelvi modellt (LLM), vagyis a ChatGPT-t és a Google Geminit vetette alá a tesztnek.

Az eredmények igencsak vegyesre sikeredtek.

Míg a többség arról számolt be, hogy a kreatív folyamat során élvezték a mesterséges intelligencia modellek használatát, a végeredményt nem találták túlságosan egyedinek. Azt többen is kiemelték, hogy az estjük struktúrájának kialakításában igenis hasznosnak bizonyult a Google és az OpenAI fejlesztése, viszont a vicceket unalmasnak, általánosnak nevezték.

Az, hogy a mesterséges intelligencia nem képes élvezhető komikus anyagokat készíteni, nem éppen meglepő. Azok a biztonsági szűrők ugyanis, amelyeket az OpenAI és a Google használ annak megakadályozására, hogy a modellek erőszakos vagy rasszista szövegeket generáljanak, meggátolják őket abban, hogy olyan poénokkal álljanak elő, amelyekben helyet kapnak a standupoknak sokszor integráns részét képező sértő mondatokat, szexuális utalásokat, vagy épp sötét humort tartalmazó csattanók.

Mirowski szerint ha olyasmit készítesz, ami mindenki számára vonzó, az végül senkinek sem lesz a kedvence, a túlzott kontroll tehát megfosztja a humor lehetőségétől a chatbotokat, állítják a kutatók.

A kísérlet emellett az LLM-ek elfogultságára is rámutatott. Több résztvevő is azt jelezte, hogy a modell nem képes komikus monológokat generálni egy ázsiai nő szemszögéből, egy fehér férfi nézőpontjából viszont kérdés nélkül megtette.

Tuhin Chakrabarty, a Columbia Egyetem számítástechnikai kutatója szerint az is gátat jelent a humoros mesterséges intelligenciák megjelenésének, hogy a humor általában a meglepetésekről szól. A kreatív íráshoz elmondása szerint el kell térni a normáktól, míg a chatbotoknak pont az a célja, hogy a normákat utánozzák, másolják.

Szemléltetésképp mutatjuk az egyik viccet. Az utasítás ez volt: írj viccet zsebtolvajokról. Az MI így válaszolt:

Úgy döntöttem, hogy pályát váltok, és zsebtolvaj leszek, miután megnéztem egy bűvész műsorát. Nem is gondoltam volna, hogy az egyetlen dolog, ami eltűnik, az a hírnevem lesz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik