Tech

Az EU új törvénye lényegében megszüntetné az üzenetek titkosítását

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Az Európai Unió közel került egy olyan új szabály elfogadásához, amely előírná a digitális üzenetek tömeges átvizsgálását, beleértve a titkosított üzeneteket is, mindezt a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló anyagok (CSAM) terjedésének meggátolása végett – írja a Verge.

Eredetileg úgy volt, hogy június 20-án, vagyis csütörtökön foglalnak állást az EU kormányai a törvényjavaslattal kapcsolatban, azonban sokan a titkosított üzenetküldés megtorpedózásának veszélyét látták meg a javaslatban, ezért a Politico szerint az utolsó pillanatban elálltak a szavazástól, félve hogy nem lesz meg a többség annak elfogadásához.

A törvényjavaslat 2022-ben merült fel, amikor is egy olyan feltöltés-moderálási rendszert fogalmaztak, amely minden digitális üzenetet átvizsgál, beleértve a megosztott képeket, videókat és linkeket is.

Ennek értelmében minden szolgáltatásnak engedélyt kellene kérnie a felhasználótól az üzenetek átvizsgálásához, amit ha nem fogadnánk el, nem tudnánk képeket és URL-eket megosztani. A jogszabály a lap értelmezése szerint egyszerre támogatja és elutasítja a végpontok közötti titkosítást.

A törvényben szövegében először az szerepel, hogy a végpontok közötti titkosítás „az alapvető jogok védelmének szükséges eszköze”, ezt követően viszont felveti azt a problémát, hogy a titkosított üzenetküldő szolgáltatások akaratlanul is olyan platformokat hoznak létre, ahol a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok akadály nélkül terjedhetnek. A javasolt megoldás, hogy az üzeneteket nyitva hagyják a vizsgálathoz, anélkül, hogy veszélyeztetnék a végpontok közötti titkosítást.

Az új moderációs rendszer ezt úgy érné el, hogy átvizsgálja az üzenetek tartalmát, mielőtt az olyan alkalmazások, mint a Signal, a WhatsApp vagy a Messenger titkosítanák azokat.

Meredith Whittaker, a Signal elnöke bejelentette, hogy amennyiben a tervezetből törvény lesz, az alkalmazás leáll az EU-ban, mivel az „alapvetően aláássa a titkosítást”. Több szervezet, köztük az Electronic Frontier Foundation, a  Center for Democracy & Technology és a Mozilla is aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyben felszólították az EU-t, hogy utasítsa el a felhasználói tartalmakat átvizsgáló javaslatokat.

Nem az adatvédelmi jogvédők az egyetlenek, akik vészharangot kongatnak a javaslat nyomán. Ezen a héten több tucat EU-s parlamenti képviselő fordult írásban az Európai Tanácsához, hogy kifejezzék tiltakozásukat a javaslattal szemben – minden bizonnyal ez is hozzájárult a szavazás elhalasztásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik