Tech

Már nem a Microsoft a világ legértékesebb vállalata

Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images
Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images

Miután a hónap elején maga mögött hagyta az Apple-t, az Nvidia chipgyártó cég kedden a Microsoftot is megelőzte piaci érték tekintetében, ezzel új amerikai cég hódította el a világ legértékesebb vállalatának címét, írja a BBC.

Az 1993-ban alapított cég részvényeinek értéke bő másfél éve folyamatos emelkedést mutat, a szakértők szerint pedig nem is várható egyhamar visszaesés, ugyanis a vállalat beszállítóként központi szereplővé vált a minél erősebb mesterséges intelligencia modellek megalkotásának versenyében.

A keddi árfolyam azt jelenti, hogy a piac 3,34 billió dollárra (1227 billió forintra) értékeli a céget.

A kaliforniai Santa Clarában székelő vállalat csupán 2023 májusában lépte át az 1 billió dolláros álomhatárt, majd ez év februárjában 2 billió dollár fölé emelkedett, megelőzve az Amazont és az Alphabetet, a Google anyacégét. Június 6-án még 3,01 billió dollár volt a cég értéke, alig két hét alatt azonban a Microsoft 300 milliárd dolláros előnyét is behozta.

Nyolc évvel ezelőtt a részvény a jelenlegi árfolyamának kevesebb mint 1 százalékát érte, tehát aki már ekkor meglátta potenciált a vállalatban, és a mai napig részvényes, bizonyára nem búslakodik.

Kapcsolódó
Már nem az Apple a világ második legértékesebb vállalata
A chipgyártó egy év alatt megtriplázta az értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik