Tech

Fontos döntést hozott a Facebook, fellélegezhetnek az európai felhasználók

Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Javában zajlik a mesterséges intelligencia verseny, ami bár többnyire a Microsoft, az OpenAI és a Google versenyéről szól, a Meta sem maradhat ki a felsorolásból. Nemrégiben a Mark Zuckerberg vezette vállalat bejelentette, hogy a Facebookon és az Instagramon is hamarosan feltűnnek az MI-funkciók, ám ehhez szükségük van a felhasználók bejegyzéseire, fotóira képzési adatként.

Ennek érdekében a Meta egy egyszerű hozzájárulási ívet nyomott a felhasználók arcába a konzultáció helyett, és csak egy hosszú kérdőív után lehetett egyáltalán megteremteni az esélyt, hogy a mi adataink használatától elálljanak. A Meta közlése szerint egyébként az adatainkra azért lett volna szükség, hogy az általuk kínált szolgáltatások tükrözzék „az európai közösségek különböző kultúráit és nyelveit”.

Ez az érvelés és a megkérdezés módja már a bejelentéskor is sok felhasználót felháborított, nem beszélve az EU-s adatvédelmi hatóságokról.

A cég sokáig abban bízott, hogy „a jogos érdekek” jogalapjára támaszkodva támogató döntést kaphat az adatok feldolgozásához, mert ez szükséges „a Meta mesterséges intelligenciájának fejlesztéséhez”. Ez azonban nem így lett, írja az Ars Technica.

A Meta EU-s szabályozó hatósága, az Ír Adatvédelmi Bizottság (DPC) nyilatkozatot tett közzé, amelyben megerősítette, hogy a Metával folytatott, az EU szigorú adatvédelmi törvényeinek, köztük a GDPR-nak való megfelelésről folytatott megbeszélések után a vállalat úgy döntött, hogy felfüggeszti a felhasználói adatainak feldolgozását.

Bár kevés információ áll rendelkezésre egyelőre a döntéssel kapcsolatban, a Meta megerősítette annak tényét.

Ezenfelül közölte, hogy felfüggeszti azon terveit, hogy nagy nyelvi modelljét a felnőttek által a Facebookon és az Instagramon megosztott nyilvános tartalmak felhasználásával képezze ki az Európai Uniós és az Európai Gazdasági Térség területén. A képzés hivatalosan június 26-án vette volna kezdetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik