Tech

Mikrobákat keresnek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP
Satellite image ©2024 Maxar Technologies / AFP

Űrsétát hajt végre június 13-án a NASA két asztronautája a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) – írja a Space.com. Tracy Caldwell Dyson és Matthew Dominick magyar idő szerint délután 2 órakor kezdik meg a műveletet, amely nagyjából 6,5 órán át tart. Az űrsétát itt lehet élőben követni, a közvetítés már az esemény előtt 1,5 órával elkezdődik majd.

Az asztronauták a kommunikációs rendszer egy meghibásodott részét fogják begyűjteni.

Emellett az űrállomás külsejéről olyan mintákat gyűjtenek majd, amelyek extrém környezetben élő organizmusokat tartalmazhatnak.

Dina Contella, a NASA ISS programjának helyettes vezetője szerint van egy kutatócsoport, amelyet igen foglalkoztat a szélsőséget tűrő mikrobák kérdése, többek között azért, mert segítségükkel felmérhetik, mit vihetünk majd magunkkal a Marsra. Előfordulhat ugyanis, hogy idővel olyan organizmusokat fogunk találni a vörös bolygón, amelyek valójában tőlünk származnak.

Az elkövetkező időszakban a mostanival együtt három űrsétát is elvégeznek. A másik kettőt várhatóan szintén nyáron hajtják végre.

A mostani űrséta a Boeing Starliner űrhajó tesztküldetését is befolyásolta. A kapszula június 5-én indult el, fedélzetén Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákkal. Az űreszköz egy nappal később dokkolt az ISS-re, ahol a tervek szerint eredetileg egy hétig maradt volna, ám a missziót a Starliner meghibásodása miatt meg kellett hosszabbítani. A páros jelen állás szerint csak június 18-án térhet haza.

Részben az űrséta miatt az űrállomás legénysége nem tudta időben helyreállítani a kapszulát. A csúszás előnye ugyanakkor, hogy a csapat további ellenőrzéseket tud majd elvégezni az űrhajón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik