Tech

Megosztónak bizonyult a Microsoft újdonsága, változtat a cég

Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images
Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images

A Microsoft pár hete jelentette be a Windows 11 Recall nevű újdonságát, ami lényegében hónapokra visszanyúlóan képes nekünk bármilyen fájlt, tevékenységet, vagy szöveget megtalálni a gépünkön, azáltal, hogy öt másodpercenként automatikusan képernyőmentést készít a tevékenységüeinkről.

A bejelentés láttán több adatvédelmi szakértő is felvonta a szemöldökét. A Recall még előzetes verzióban próbálható csak ki, ráadásul kikapcsolható, és a Microsoft szerint a titkosított pillanatképeket a funkció lokálisan tárolja, így azok nem kerülnek a felhőbe. Az adatink között szöszmötölő funkció kapcsán azonban sokan nehezményezik, hogy alapból be van kapcsolva.

A hwsw szerint a redmondi cég a kritikus visszhangokra reagálva a napokban bejelentette, hogy a módosításokat eszközöl a funkciói beállításai közt, a felhasználók „egyértelműbb” és átláthatóbb módon dönthetnek arról, hogy bekapcsolják-e a képernyőképek mentését, ami alapértelmezett beállításként ki lesz kapcsolva.

Emellett számos komoly biztonsági intézkedéseket implementálnak.

Többek közt kötelezővé válik a Windows Hello regisztráció a Recall engedélyezéséhez, és külön hitelesítéssel (PIN, biometrikus azonosító) lesz csak lehetséges az idővonal megtekintése, valamint a Recallban való keresés. Ezenkívül titkosítottá válik a keresési index adatbázisa. A frissen bejelentett változtatások jó eséllyel a jövőbeli vizsgálatok megelőzése végett kerültek elfogadásra, a brit adatvédelmi felügyelősége ugyanis jelezte, vizsgálatot indított az új funkcióval kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik