Tech

Elhunyt a férfi, aki be akart szökni egy orosz űrkikötőbe

ROSCOSMOS / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP
ROSCOSMOS / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Életét vesztette Kazahsztánban egy francia állampolgár, aki gyalog akart eljutni a bajkonuri űrközpontba – írja az MTI az orosz RIA hírügynökségre hivatkozva.

Az bajkonuri űrközpont az 1950-es években épült, többek között innen bocsátották fel 1957-ben az első műholdat, a Szputnyik-1-et, valamint 1961-ben a Vosztok-1-es űrkapszulát is, amelynek fedélzetén utazott az első ember az űrbe, Jurij Gagarin. Ez a világ legnagyobb űrbázisa: a létesítményhez tartozó terület nyugati-keleti irányban 90 kilométer, északi-déli irányban pedig 85 kilométer kiterjedésű. A létesítmény Kazahsztánban de található, de Oroszország 2050-ig bérli.

Az űrkikötő egy távoli, sivatagos területen fekszik, és megközelítése korlátozott, de azok számára, akik tanúi akarnak lenni egy űrhajó indításának, fizetős túrákat kínálnak. Az ezek lebonyolításával foglalkozó weboldal szerint a következő rakétakilövés augusztus 15-én lesz, a túrára pedig július 15-ig lehet jelentkezni.

A francia férfi viszont más utat választott: társával az autópályáról indulva, a sztyeppén keresztül haladtak az űrközpont felé. Be már azonban nem jutottak, az űrkikötő jelentése szerint egyikük hétfőn elhunyt, halálát kiszáradás okozta.

2019-ben két magyar is hasonló útra indult, ők azonban 15 óra gyalogút után sikeresen bejutottak az űrközpont elhagyatott részeibe.

Kapcsolódó
15 órát gyalogoltak az elhagyatott szovjet űrbázisig
A két magyar férfit visszafelé már orosz katonák vitték a nyolcórás kihallgatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik