Tech

Sikeres repülést hajtott végre a világ legnagyobb űrrakétája

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

Először hajtott végre sikeres tesztrepülést a Starship, a világ legnagyobb űrrakétája – írja az MTI. A SpaceX járművének célja, hogy embereket juttasson a Holdra, majd a Marsra.

A 120 méternél nagyobb űrrakétát és űrhajóegységet Dél-Texasból bocsátották fel az egyórás repülésre, és a terveknek megfelelő pályán haladva két részben tért vissza a tenger felszínére. Az indítás után néhány perccel a rakétának levált a hajtóműegysége, majd a Mexikói-öbölbe zuhant.

A jármű másik egysége mintegy 210 kilométerre távolodott el a Földtől, és maximális sebessége óránként 26 ezer kilométer volt. Amikor visszatért a légkörbe, a hőhatás miatt az eszköz több eleme levált, de működőképes maradt, és az Indiai-óceán vizében érte el a felszínt, miközben végig kapcsolatban maradt az iránytóközponttal.

A Starshipnek ez volt a negyedik felbocsátása, és az első sikeres. Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, a rakéta tavaly április 20-án indult első útjára, indítása sikeres volt, nem sokkal a repülés kezdete után felrobbant. Novemberben aztán újra próbálkoztak, de ekkor is robbanás lett a kísérlet vége, a harmadik kilövés pedig idén márciusban volt, akkor a légkörbe visszatéréskor esett szét a rakéta.

A SpaceX eredményes tesztje egy nappal követte a Boeing szintén sikeres űrhajóegységének indítását. Szerdán Floridából, a Kennedy Űrközpontból, többszöri halasztást követően juttatták a világűrbe a Starliner űrhajóegységet, fedélzetén két asztronautával, akiket a Nemzetközi Űrállomásra szállított.

Kapcsolódó
Elindult a Boeing űrhajója
A Starliner magyar idő szerint csütörtök este érheti el a Nemzetközi Űrállomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik