Tech

Így véreztetheti ki a Google a híroldalakat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Google az elmúlt hetekben nincs a helyzet magaslatán: a sorra kiszivárgó dokumentumok mellett az Amerikában a keresőjébe beépülő AI Overview funkció miatt is fájhat a cégvezetés feje. Először az derült ki, hogy a fejlesztés gyakran hibás, néha pedig kifejezetten veszélyes válaszokat ad, ám ez Sundar Pichai vezérigazgató szerint csupán néhány elszigetelt esetben történhetett meg.

Most azonban a WIRED újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy a funkció egy az egyben másol ki szövegrészleteket a híroldalak cikkeiből, mindezt úgy, hogy sokszor le sem hivatkozza korrekten a forrást, és így nem generál kattintást az oldalaknak.

Amikor a ChatGPT-vel felturbózott Bing először megjelent 2023-ban Tilesch György nemzetközi mesterséges intelligencia szakértő lapunknak azt mondta, könnyen lehet, hogy a keresők hamarosan úgy tolhatnak elénk reklámokat, hogy észre sem vesszük. Emellett sokan jelezték azt is, hogy az MI böngészőkbe történő beépítése tovább ronthatja a techcégek miatt forráshiányossá vált médiaoldalak eléréseit. Nos, úgy tűnik, ha minden arra megy tovább, amerre jelenleg, valósággá válhatnak ezek a predikciók.

A Google-nél reklamáló újságírója cikkében jelezte, hogy a vállalat az AI Overview hivatkozási forgalmát a Google hagyományos keresési eredményeihez hasonlította, nem pedig a kiemelt cikkekhez, pedig szó szerint vett át szövegrészleteket az írásokból. Ez pedig árulkodó.

Az is ijesztő a médiamunkás szerint, hogy a megszólaló szerzői jogi szakértők álláspontja alapján egyelőre kétes, milyen eredmény születne egy esetleges perben. Az eset mindenesetre jól jelzi, hogy nem kiragadott esetekről van szó, amikor azt látjuk hogy legendás médiumok írnak alá licensz szerződéseket MI-fejlesztő cégekkel, ez ugyanis a rövid-, és akkor a hosszú távú túlélésükhöz is hozzájárulhat.

Kapcsolódó
Elsőre ígéretes, de a felszín alatt elég problémás a Google jövője
A Google jövőképe nagyon pozitív, de a felszín alatt felsejlik, hogy az MI terjedésének lesznek árnyoldalai és vesztesei is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik