Tech

Példátlan objektumokat fedeztek fel a távoli űrben

NASA, ESA, CSA, STScI, Brant Robertson (UC Santa Cruz), Ben Johnson (CfA), Sandro Tacchella (Cambridge), Phill Cargile (CfA)
NASA, ESA, CSA, STScI, Brant Robertson (UC Santa Cruz), Ben Johnson (CfA), Sandro Tacchella (Cambridge), Phill Cargile (CfA)

Az ismert univerzum két legősibb galaxisát fedezte fel a James Webb űrtávcső – írja a Live Science. Ezek a csillagrendszerek mindössze 300 millió évvel az ősrobbanás után alakultak ki, de a szakértők szerint a jövőben találhatnak majd ennél is idősebb galaxisokat.

A két égitest a JADES-GS-z14-0 és a JADES-GS-z14-1 jelet kapta, és szokatlanul nagynak számítanak ahhoz képest, hogy milyen régen alakultak ki. Kettejük közül a nagyobbik galaxis 1600 fényév átmérőjű, ami bizonyítja, hogy a korai galaxisok sokkal gyorsabban gyarapodtak, mint azt korábban lehetségesnek hittük.

Stefano Carniani, a felfedezésről szóló új tanulmány szerzője szerint döbbenetes, hogy csupán 300 millió év alatt ilyen hatalmas rendszereket tudott létrehozni az univerzum.

Korábban már a Hubble űrteleszkóp is kutatta a világűr azon részét, ahol az ősi párost most megtaláltak, az azonban nem tudta érzékelni ennyire idős galaxisok fényét. A kutatók szerint a James Webb űrtávcső viszont még ennél régebben kialakult, akár 200 millió éves galaxisokat is találhat majd a jövőben.

Kapcsolódó
Sikerült visszapillantani a kozmikus hajnalba
Három nagyon korai galaxis formálódását figyelték meg a James Webb űrtávcsővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik