Tech

Emberi agyszövetből csináltak processzort

Artyom Kozhemyakin / Getty Images
Artyom Kozhemyakin / Getty Images

A svájci FinalSpark startup cégnek sikerült elkészítenie a világ első, emberi agyszöveten alapuló processzorát, derül ki a Frontiers in Artificial Intelligence című tudományos szaklapban közzétett publikációból.

A 16 organoidból álló neuroplatform szakértői várakozások szerint az informatika jövőjét hozhatja el. Az organoid tulajdonképpen egy szerv miniatürizált változata, amit mesterségesen hoznak létre annak érdekében, hogy utánozni tudja az adott szerv kulcsfontosságú funkcionális, szerkezeti és biológiai összetettségét.

A FinalSpark kutatói azt írják, a processzor milliószor kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos CPU.

A cég a nagy nyelvi modellek, mint a ChatGPT mögött álló GPT-3 betanítását hozta példának. A szakemberek szerint ehhez 10 GWh energia szükséges, ami több ezerszerszerese egy átlagos európai ember éves fogyasztásának. Az emberi agy teljesítményfelvétele mindössze 20 W.

Az viszont kérdéses, hogy az agyi szöveteken alapuló processzornak mennyi energiára lesz szüksége a számítások elvégzéséhez. Amennyiben a bioprocesszor képes lesz elérni a FinalSpark által említett energiatakarékos működést, a nagy igénybevételű feladatok elvégzésénél is valós alternatívát jelenthet a mostani CPU-kkal szemben. Főleg úgy, hogy a cég állítása szerint a processzor úgy képes megtanulni és feldolgozni az információkat, mint egy emberi agy.

A fejlesztés a biológia, a szoftver és a hardver hármasából álló össze. Összesen négy tömbből áll, és mindegyikben négy organoid található. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a fejlesztés skálázható, és ha igen, mikor lehet belőle tömeggyártás.

Kapcsolódó
Egysejtűek működtettek egy számítógépet
Fotoszintetikus eszközt hoztak létre a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik