Tech

Egy űrhajó darabja zuhanhatott le Amerikában

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

Hatalmas, furcsa objektumra bukkant egy észak-karolinai férfi, miközben egy elszigetelt túraútvonalon sétált – írja az NDTV. Justin Clontz egy kemping, a The Glamping Collective gondnoka, a férfi szerint a tárgyat fémlemezek és égett szénszálak borították, illetve csavarok tartották össze.

A roncs legalább 90 centiméter széles, 120 centiméter magas és 10 centiméter magas volt. Az objektum megégett, de a környező terület nem volt sérült.

Clontz egy kötél és egy fűnyíró segítségével tudta elmozdítani a maradványt. Mint hozzátette, ha valahol az ösvényen kívül, az erdőben landolt volna, akkor sosem találták volna meg.

A szakértők úgy vélik, hogy a tárgy a SpaceX újrahasznosítható Crew Dragon űrhajójáról eshetett a Földre.

Jonathon McDowell csillagász szerint a törmelék határozottan úgy néz ki, mint a Crew-7 Dragon törzsének egy darabja. Az űrhajó május 21-én lépett vissza a légkörbe a térségben.

A Dragon két fő részből áll: a kapszulából és a törzsből. Utóbbi általában elég az atmoszférába való visszatérés során, de esetenként egyes darabkái túlélhetik a zuhanást.

A The Glamping Collective tulajdonosa azt tervezi, hogy szakemberek bevonásával tárják fel a roncs pontos eredetét. „Az egyetlen dolog, amire eddig sikerült rájönnünk, hogy valamilyen űrszemétről van szó, amely lehullott. Nem úgy néz ki, mintha egy repülőgépről esett volna le” – mondta Matt Bare.

Kapcsolódó
Videón a SpaceX hajtóművének robbanása
A két üzemanyag keveredése okozhatta a robbanást, amelyről videó is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik