Tech

Lehullott űrkőzeteket keresnek Angliában

Abhishek Mehta / Getty Images
Abhishek Mehta / Getty Images

Arra kérik a szakértők a közép-angliai Staffordshire megye lakóit, hogy figyeljenek a sötét, fényes, feltűnő megjelenésű kövekre, miután meteoritok landolhattak a térségben – írja a BBC. Az UK Fireball Alliance (UKFAll) szerint a május 6-án, kora reggel megfigyelt tűzgömb törmeléket dobhatott le Blythe Bridge és Uttoxeter környékén.

A kutatók arra kérik a helyieket, hogy ha meteoritra bukkannak, ne érintsék meg azt. Több egyetemi csapat már átvizsgálta a régió mezőit, de nem találtak űrkőzeteket.

Az UKFAll számításai alapján Stoke-on-Trenttől délkeletre egy 500 grammos meteorit landolt, amely körülbelül 5-10 centiméter átmérőjű, fekete vagy barna színű, és üvegszerű külső felülete van. Dr. Ashley King reméli, hogy valaki megtalálja majd az objektumot, ugyanakkor arra kérte a keresőket, hogy legyenek óvatosak. „Nem szeretnénk, ha bárki kockázatot vállalna a keresésével, vagy olyan területre menne, ahová nem szabadna” – emelte ki.

A szakértők azt szeretnék, hogy aki potenciális meteoritra bukkan, az lépjen kapcsolatba az UK Fireball Alliance-szel vagy a londoni Természettudományi Múzeummal.

A szennyeződés elkerülése érdekében nem szabad puszta kézzel megérinteni az objektumokat.

A kőzeteket ehelyett érdemes alumíniumfóliában vagy tiszta, száraz szendvicses zacskóba helyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik