Tech

Itt az első gyógyszer a szülés utáni depresszióra

Thanasis Zovoilis / Getty Images
Thanasis Zovoilis / Getty Images

Rengeteg nőt érint a szülés utáni depresszió: az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) adatai szerint átlagosan minden nyolcadik nőnél jelentkeznek a betegség tünetei. Erre kínálhat megoldást a Biogen és a Sage Therapeutics közös fejlesztése, a Zurzuvae elnevezésű gyógyszer – írja az Engadget.

A gyógyszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy várhatóan néhány napon belül kifejti hatását, és legfeljebb két hétig kell szedni. A naponta egyszer, szájon át szedhető tablettát megelőzően a szülés utáni depresszió leggyakoribb kezelési terve intravénás injekciót igényelt. Ez azt jelentette, hogy a beadást egy egészségügyi szolgáltatónak kellett elvégeznie egy kórházban vagy egészségügyi intézményben.

Most viszont kiderült, hogy az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) engedélyezte a Zurzuvae gyógyszert, amivel elkerülhető, hogy a nőknek kórházba kelljen menniük a problémáikkal.

A tájékoztatás szerint aggasztó mellékhatásai is lehetnek a gyógyszernek. Többek közt befolyásolhatja a vezetési képességet, rendkívüli álmosságot okozhat, emellett a legtöbb antidepresszánshoz hasonlóan az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok fokozott kockázatát is elhozhatja.

Mindennek tetejébe a Zurzuvae magzati károsodást is okozhat, így a készítmény szedése alatt, és azután egy hétig fogamzásgátlást kell majd alkalmaznia az érintetteknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik