Tech

Megnövekedhet az erős turbulencia a repülőkön

Illusztráció: Pone Pluck / Getty Images
Illusztráció: Pone Pluck / Getty Images

A Singapore Airlines múlt heti tragédiája után ismét súlyos turbulenciát tapasztaltak meg egy repülőgép utasai. A Qatar Airways Dohából Dublinba tartó járatán vasárnap Törökország felett rázkódott meg, melynek eredményeként tizenkét ember megsérült, írja az Interesting Engineering.

Az érintett QR017-es járat leszállásakor már készenlétben vártak a sürgősségi szolgálatok, köztük a repülőtéri rendőrség, valamint a tűzoltóság és a mentőszolgálat is. A dublini repülőtér közlése szerint a turbulencia hat utas és hat személyzet sérülését okozta, nyolc személy pedig kórházi kezelésre szorult.

A turbulencia az utasok szerint pont akkor jelentkezett, amikor nem volt kötelező bekötni az öveket, így sokan nagy esést szenvedtek el. Ráadásul az ételek kiosztására is ekkor került sor, így az egész repülőgépen szétszóródtak a falatok.

A repülőgép személyzetének sérülései tűntek a legsúlyosabbnak a jelentések szerint: volt akinek az arca sérült meg, volt, akit felrántott a turbulencia, majd a plafonról csapódott a földnek. Egy légiutaskísérőnek a karja is eltört, így még a repülőn fel kellett kötözni.

A múlt heti esetek kapcsán felmerül a kérdés, hogy kell-e jobban tartani a repülőgépeken a turbulenciától.

Paul Williams, az Egyesült Királyság Readingi Egyetem légkörtudományi professzora szerint a klímaváltozás hatást gyakorol a turbulenciára, a számítógépes szimulációk alapján pedig a súlyos turbulenciás esetek száma megkétszereződhet vagy megháromszorozódhat a következő évtizedekben.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik