Tech

Az Apple nem hajlandó kifizetni az EU-nak a rekordbírságot

Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az Európai Bizottság márciusban 1,84 milliárd eurós, átszámítva 726 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt. A büntetés egészen pontosan azért járt az indokolás szerint, mert a zenei streamingpiac prominens szereplőinek, például a Spotify-nak egy évtizeden keresztül jogellenesen korlátozta azt a tevékenységét, hogy az Apple-felhasználókból közvetlenül előfizetőket csináljon.

A Bloomberg friss jelentése szerint azonban úgy néz ki, az Apple nem akarja kifizetni a gigászi bírságot.

Névtelen források szerint a cég keresetet nyújtott be az összeg felülbírálására az Európai Unió Bíróságának Törvényszékéhez, mivel szerinte az Európai Bizottság nem szolgáltatott hiteles és elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fogyasztókat sértette volna az App Store szabályzata.

A hwsw szerint az Apple nem vitatja, hogy a szabályzatok fájnak a Spotify-nak, azt viszont már annál inkább, hogy egyértelmű bizonyíték lenne arra, hogy ezáltal a fogyasztókat is sérelem érte volna. Ez egy érdekes érv, mivel a trösztellenes törvény szerint a fogyasztókat a vállalatok közötti szabad és tisztességes verseny szolgálja a legjobban, így aki ez ellen tesz, az végső soron a fogyasztókat károsítják.

Az ügy öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor több platform is felemelte a szavát az Apple-adó ellen, melynek részeként az Apple nem engedi ki a saját platformjairól a fejlesztőket, másrészt a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot gyűjt be. Ez leginkább akkor okozott gondot, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltottak volna az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre, a kifizetett összegből ugyanis vámot szedett volna az Apple. A Spotify ezért törölte is a feliratkozási lehetőséget az Apple-alkalmazásaiban.

Kapcsolódó
Rekordbírság: 726 milliárd forintos büntetést kapott az Apple
Az Európai Unió 1,84 milliárd eurós pénzbírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik