Tech

Rekordbírság: 726 milliárd forintos büntetést kapott az Apple

Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Az Európai Bizottság szerint azért volt szükség ilyen komoly büntetésre, hogy minden céget elrettentsenek attól, visszaéljenek a hatalmukkal.

Az Európai Unió 1,84 milliárd eurós, átszámítva 726 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt – derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A Financial Times korábban jelezte, hogy komoly bírságra számíthat a cupertinói cég, ám az elsőleges becslések „még csak 500 millió eurós”, átszámítva 194 milliárd forintos bírságról szóltak.

Az Európai Bizottság vizsgálatának középpontjában az Apple azon tevékenysége áll, amely megtiltja a zenei streaming alkalmazásoknak, hogy tájékoztassák az iPhone és iPad felhasználókat az alkalmazáson belül arról, hogy olcsóbban fizethetnek elő az adott szolgáltatásra, ha az App Store-on kívül regisztrálnak. A vizsgálat 2020-ben kezdődött meg a cupertinóiak ellen, miután több cég, köztük a Spotify is panaszt nyújtott be.

Az uniós szabályozó hatóságok aztán 2021-ben hivatalosan is vádat emeltek az Apple ellen egy versenypiaci vizsgálat részeként, azonban amikor az Apple jóváhagyta az Apple Pay-en kívüli fizetési módok használatának lehetőségét, ejtették a vádakat.

A most kitűzött bírság mellett az EB megtiltja az Apple-nek, hogy megtagadja a zenei streamingektől azt, amit az elmúlt 10 évben, vagyis hogy tájékoztassák felhasználóikat, hogy más módon olcsóbban is előfizethetnek a szolgáltatásra.

Az EB szerint azért volt szükség ilyen magas bírságra, hogy minden, hasonlóan nagy hatalommal bíró piaci szereplőt eltántorítsanak attól, hogy visszaéljenek a hatalmukkal. A fent leírtakhoz hasonló gyakorlatot igyekszik betiltani az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi keretrendszere, a Digital Markets Act (DMA). Ez alapján az Apple március 7-től nem számíthat fel többé jutalékot az alkalmazásokon keresztül történő vásárlások után, emellett a jogszabály az előtt is megnyitja az utat, hogy a szolgáltatók konkrét árat tüntessen fel az alkalmazásában.

Az Apple-t eddig még nem büntették meg trösztellenes jogsértésért az Európai Unióban, azonban 2020-ban 1,1 milliárd eurós pénzbírságot helyeztek kilátásba a cég ellen Franciaországban, a vállalat állítólagos versenyellenes magatartás miatt. A büntetést végül 372 millió euróra módosították, miután az Apple fellebbezett.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik