Tech

Vattacukor sűrűségű exobolygóra bukkantak

Liyao Xie / Getty Images
Liyao Xie / Getty Images

A Földtől mintegy 1200 fényévnyire találtak egy új, óriási exobolygót. A felfedezés különlegességét az adja, hogy a bolygó sűrűsége nagyjából egy vattacukoréval egyezik meg, írja az Interesting Engineering.

A WASP-193b elnevezésű bolygó nagyjából másfélszer akkora, mint a Jupiter, a Naprendszerünk legnagyobb bolygója, mégis nagyjából hétszer kisebb a tömege. A szakértők szerint e téren nincs messze a Kepler-51d-től, ami az eddig felfedezett legkisebb sűrűségű bolygó.

A Liège-i Egyetem EXOTIC Laboratory kutatói által az MIT-vel és az andalúziai Asztrofizikai Intézettel közösen végzett kutatás szerint a bolygó rendkívül alacsony sűrűsége valódi anomáliává teszi az eddig felfedezett több mint ötezer exobolygó között ezt az égitestet.

Viszonyításképp: míg a Föld sűrűsége nagyjából 5,51 gramm köbcentiméterenként, a WASP-193b esetében ez a szám 0,059 gramm/köbcentiméter. 

Ez nagyjából megegyezik a vattacukor sűrűségével, ami mindössze 0,05 gramm/köbcentiméter. Ezért is nevezik a kutatók az ilyen bolygókat Super-Puffsnak. A csapat azt feltételezi, hogy a bolygó elsősorban hidrogénből és héliumból áll – hasonlóan galaxisunk többi gázóriásához.

A kutatócsapat célja, hogy jobban megértse a bolygó eredetét több megfigyelés és elméleti elemzés révén. Emellett abban is bíznak, hogy a James Webb űrteleszkóp segítségével tanulmányozhatják annak titokzatos légköri tulajdonságait.

Kapcsolódó
A Harry Potter szereplőjéről neveztek el egy új bolygót
A nemrég felfedezett égitest több szempontból is különleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik