Tech

Továbbfejlesztették az amerikai végítélet-repülőt

Marc Garanger / Getty Images
Marc Garanger / Getty Images

Megkapta felújított, új kommunikációs hardverrel ellátott „végítélet-repülőjét” az Egyesült Államok haditengerészete – írja az IFLScience. A gép immár megbízhatóan csatlakozik az elnöki „vörös gombhoz”.

A Northrop Grumman védelmi vállalat nemrégiben adta át az első E-6B Mercury repülőgépet a haditengerészetnek, miután öt, a gép parancsnoki, irányítási és kommunikációs funkcióit javító fejlesztést vezettek be. A cég és a haditengerészet 111 millió dolláros szerződést kötött.

Egy végítélet-repülő lényegében egy repülő parancsnokság, amely segít továbbítani a vörös gomb felett rendelkező Nemzeti Parancsnoki Hatóság és az amerikai nukleáris erők utasításait.

Az elképzelés lényege, hogy a gépek még a legrosszabb esetben, például egy atomtámadást követően is lehetővé tegyék a döntéshozók számára, hogy kommunikáljanak a nukleáris fegyvereket célba juttató rendszerekkel.

Az Egyesült Államoknak egy legalább 16 repülőből áll a flottája van, amely a hidegháború vége óta, 1989 óta üzemel. A gépek átalakított Boeing 707-esek, amelyek megállás és töltés nélkül 15 órán át tudnak repülni. Az E-6B-k a levegőben is tankolhatóak, így 72 órán át maradhatnak a levegőben.

A flotta egyik gépe nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanása után, 2022 márciusában vett részt egy gyakorlaton. A meglévő repülők fejlesztése mellett új gépeket is építenek Amerika számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik