Tech

Még több pénzt vehet el a zenészektől a Spotify

Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images
Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

A Spotify az Egyesült Államokban megemelte az árait, emellett több ezer hangoskönyvet is hozzáadott a kínálatához, amelynek kezdetben sokan örültek. Nem kellett sokat várni azonban, mire kiderült, hogy a könyvek után fizetendő jogdíjakkal járó többletköltséget a zenészekkel fizettetné meg a streaming-óriás. A nemrégiben bejelentett csomagreform következtében csökkentik az előadóknak kifizetett összeget, ami a Billboard számításai alapján nagyjából 150 millió dolláros (54 milliárd forintos) kiesést jelent az amerikai zeneiparnak.

Mindezt úgy érné el a cég, hogy a jogdíjak helyett úgynevezett „csomagdíjat” fizetne a dalszerzőknek a prémium előfizetőktől származó streamek után. Az elemzés szerint ez lehetővé teszi a streaming-szolgáltató számára, hogy a zenék után fizetett hányadot „a teljes csomag 52 százalékára, vagyis előfizetőnként körülbelül 5,70 dollárra” csökkentse, a többiből pedig a hangoskönyvek után járó költségeket fedezné.

Kristin Robinson zeneipari szakíró szerint a dalszerzők és kiadók 150 millió dollárral kevesebb jogdíjat fognak keresni ennek következtében a prémium, duó és családi csomagokból az első 12 hónapban, ahhoz képest, amit ezzel a három előfizetéssel kerestek korábban.

A Spotify közleményében úgy reagált, hogy jó úton haladnak afelé, hogy 2024-ben többet fizessenek a kiadóknak és a társaságoknak, mint az azt megelőző évben. Jelezték, hogy bár a fizetési struktúra valóban megváltozik, ebbe a streaming szolgáltatások és a kiadók is beleegyeztek. A vitára azután kerül sor, hogy nemrégiben a cég bejelentette, nem fizet többé az 1000 alatti lejátszással bíró zenészeknek.

Kapcsolódó
A Spotify mégsem tiltaná ki az összes AI által generált tartalmat
A Spotify főnöke szerint megvan a maga helye a mesterséges intelligenciának a zenében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik