Kultúra

A Spotify mégsem tiltaná ki az összes AI által generált tartalmat

MARTIN BUREAU / AFP
MARTIN BUREAU / AFP

Bár korábban tízezrével töröltek a Spotifyról olyan zenéket, amelyeket a mesterséges intelligencia generált, a cég vezérigazgatója most azt nyilatkozta, hogy mégsem fordítanak hátat örökre az AI-nak.

Daniel Ek a BBC-nek nyilatkozott arról, hogy mi az álláspontja a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amelyről úgy gondolja, hogy még évekig heves vita tárgyát fogja képezni. Ezek alapján három sarkallatos pontját látja a nagy AI-dilemmának:

  • hasznosnak és elfogadhatónak tartja a mesterséges intelligencia használatát az autotune és társai esetében, azaz akkor, ha azok a zene feljavítására szolgálnak
  • nem elfogadható, ha egy előadót imitálnak általa
  • vitatott középutat jelent az, amikor létező alkotók stílusa által inspirálva, ám azokat nem imitálva csinál zenét az AI.

Abban azonban határozott, hogy a technológiát semmiképp sem használhatják arra, hogy az érintett művészeket a beleegyezésük nélkül személyesítsék meg.

A platformnál idén több olyan eset is előfordult, amikor mesterséges intelligencia által generált dalt töröltek: áprilisban azért tiltották le a Heart On My Sleeve című dalt, mert abban mesterséges intelligencia generálta Drake és Weeknd énekszólamait; májusban pedig tízezres nagyságrendben töröltek olyan dalokat, amelyeket a Boomy nevű MI-startup generált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik