Tech

Így lehet jobb az otthoni wifije

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Rengeteg hasznos trükk létezik a Wi-Fi jelének javítására, de legalább annyi tévhit is terjed az interneten. A router közelébe helyezett tárgyak azonban köztudottan, jelentősen befolyásolhatják a jelek terjedését – írja az IFLScience.

A vezeték nélküli hálózat elsődleges ellensége a víz. A lakásokban ez leginkább akváriumok, kisebb-nagyobb víztartályok képében jelenhet meg, azonban ha nyílt térről beszélünk, az esőzés is ronthatja a jelet. Hasonlóképp érdemes elkerülni, hogy a routert tükör, vagy nagy, fémből készült tárgyak mellé helyezzük. Ezeknek a felületéről ugyanis visszapattan a jel, és romlik a sávszélesség.

A nagy tárgyaknak ráadásul nem is feltétlenül kell fémből készülniük, a kiterjedésük miatt alapvetően befolyásolják a net minőségét.

Sokaknak meglepő lehet, de a mikrohullámú sütők is zavarhatják a Wi-Fi jelet. A mikrohullámok gyakorlatilag rádiójelet termelnek, 2,4 GHz-os frekvencián, ami megegyezik a Wi-Fi-ével. Ezért tapasztalhatja azt, hogy a reggeli melegítése közben megszakadhat a kapcsolat. Bár kicsit régies technológia, de hasonló fennakadást okozhatnak a vezeték nélküli, otthoni telefonok is.

Végül pedig elérkeztünk a modern kütyükhöz. A Bluetooth-os eszközök sem kedveznek a jelek terjedésének, legyen szó vezeték nélküli fejhallgatókról vagy hangszórókról. Itt is a távolság kulcsfontosságú: a zavarok annál nagyobbak lesznek, minél közelebb tartja ezeket a tárgyakat a routerhez. A jelet szinte minden elektronikus eszköz roncsolja, így érdemes ezeket is távolabb helyezni a router közvetlen közeléből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik