Tech

Betiltaná az EU a TikTok új szolgáltatását

Kiran RIDLEY / AFP
Kiran RIDLEY / AFP

Az Európai Unió szerint a TikTok új szolgáltatása olyan addiktív lehet, mint a cigaretták, ezért betiltanák, hacsak a cég nem biztosítja őket arról, hogy nem jelent veszélyt a gyermekek számára — írja a The Guardian.

A TikTok Lite egy olyan alkalmazás, amely vásárlási utalványokkal, ajándékkártyákkal és TikTok-érmékkel jutalmazza a felhasználókat azért, hogy „feladatokat” teljesítenek, vagyis videókat néznek, illetve kedvelnek, tartalomgyártókat követnek be vagy meghívják barátaikat a platformra. Az emberek így kvázi fizetséggel ösztönzik arra, hogy több időt töltsenek az applikációt használva. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint ez a szolgáltatás „mérgező” lehet, és a kínai vállalat egyelőre nem bizonyította ennek ellenkezőjét.

A TikTok Lite hazánkban egyelőre nem elérhető, Spanyolországban és Franciaországban viszont április óta igen. Az Európai Bizottság szerdáig adott haladékot a TikTok-ot birtokló cégnek, hogy érveket mutasson fel alkalmazása mellett, csak ezután fognak döntést hozni. Amennyiben nem sikerül meggyőzniük a bizottságot arról, hogy az applikáció nincs negatív hatással a felhasználók mentális egészségére, úgy az egész unióban betilthatják a jutalmazási rendszert.

Breton szerint a TikTok Lite olyan függőséget okozhat, mint a dohányzás és hatásai is olyan károsak lehetnek. Emellett azt is megemlítette, hogy a TikTok most elérhető alkalmazása sem veszélytelen, az ugyanis depressziót, szorongást, függőséget, evészavarokat és a koncentrálóképesség csökkenését okozhatja.

A TikTok egyik szóvivője a helyzetre reagálva azt mondta, a TikTok Lite jutalmazási rendszere kizárólag 18 éven felüliek számára elérhető, és napi korlát van érvényben a videónézéssel kapcsolatos feladatokra.

Kapcsolódó
A TikTok szerint a betiltása a szólásszabadság lábbal tiprása lenne
Az amerikai képviselőház már megszavazta a törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik