Tech

Hatalmas lávatavat figyeltek meg a Jupiter holdján

NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS
NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Hatalmas lávatavat figyelt meg a NASA a Jupiter egyik holdján – írja a Live Science. A Föld holdjánál alig nagyobb Io felszínén több száz aktív vulkán található, amelyek kitörései olykor akkorák, hogy még a mi bolygónkról is láthatók távcsővel.

Ennek ismeretében nem is tűnik olyan különösnek, hogy az Ión egy óriási, 200 kilométer hosszú lávató is elterül. Ezt a képződmény Loki Paterának hívják, és a tudósok már évtizedek óta vizsgálják. Legutóbb az idei év elején sikerült megfigyelniük, amikor a NASA Juno űrszondája 1500 kilométeres közelségbe ért az Io felszínéhez. Ennél jobban korábban még sosem sikerült megközelíteni az égitestet.

Az eszköz mérései alapján a szakértőknek sikerült megállapítaniuk, hogy a Loki Patera belsejében kőszigetek fekszenek, közepén már hűlő láva található, a szélein viszont még forró magma bugyoghat.

Emellett az is kiderült, hogy az Io felszíne bizonyos pontokon rendkívüli módon tükröződik, vagyis hasonló üvegszerű kőzetek lehetnek rajta, mint az obszidián, amely a Földön vulkanikus tevékenységek nyomán alakul ki. A tudósok arra is rájöttek, hogy az Io felszíne sokkal simább, mint a Jupiter másik három Galilei-holdjáé.

Kapcsolódó
Közeli képeken a Naprendszer pokoli holdja
Az Ióra elképesztő erők hatnak, felszínén pedig szélsőséges vulkáni aktivitás zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik