Tech

Először tiltottak el egy férfit a mesterséges intelligencia használatától

mesh cube / Getty Images
mesh cube / Getty Images

Öt évre eltiltottak a mesterséges intelligencia alapú képgeneráló szoftverek használatától egy szexuális bűnelkövetőt, aki több mint ezer tiltott képet készített – írja a Guardian.

Az eddig precedens nélküli ítélet értelmében a 48 éves Anthony Dover csak akkor használhat vagy kereshet fel ilyen programokat vagy honlapokat, ha arra előzetesen engedélyt kapott a rendőrségtől. Ez kiemelten érinti a Stable Diffusion szoftver használatát, amely a jelentések szerint népszerű a pedofilok körében, ugyanis élethű képeket lehet vele generálni, viszonylag kevés megkötéssel.

A férfit emellett 200 font (kb. 90 ezer forint) bírság megfizetésére is kötelezték. A szoftver mögött álló Stability AI elmondta, hogy miután 2022-ben átvették a licenszkezelést, komoly lépéseket tettek a hasonló tartalmak elkészítésének megakadályozására, csakúgy mint a legtöbb, hasonló vállalat.

Harc az MI-pornó ellen

Múlt héten a brit kormány bejelentette, hogy egy új rendelkezés alapján illegális lesz a beleegyezés nélküli, szexuális tartalmú deepfake-ek készítése, még akkor is ha a kép vagy videó tárgya már elmúlt 18 éves. Aki így tesz, súlyos bírságra számíthat, ha pedig meg is osztja a felvételt, akár börtönbe is kerülhet.

A hvg szerint ugyanakkor a mostani ítéletre a már létező törvények alapján is sor kerülhetett, mivel a 90-es években született törvény már tartalmazta a pszeudo-képekre vonatkozó tiltást is, amit eddig főképp például Photoshop használatával készült képekre alkalmaztak.

Susie Hargreaves, Internet Watch Foundation (IWF) szakértője szerint habár a mesterséges intelligenciával kapcsolatos esetek aránya nem nagy a gyermekpornográfia-ügyek sorában, az elmúlt időszakban lassú, de folyamatos emelkedés volt tapasztalható az esetek számában. Mint írták, tavaly 2562 olyan felvételt talált a dark weben, amely mesterséges intelligenciával készült, ám megtévesztésig élethűnek tűnt.

Kapcsolódó
Tényleg kezd elmosódni a határ az emberi és gépi alkotások között
Egy új kutatás eredménye még egy éve is elképzelhetetlennek tűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik