Tech

A Meta címkézni kezdi a mesterséges intelligencia által gyártott tartalmakat

A Meta amerikai internetes óriásvállalat májustól megjelöli a közösségi portálokon a mesterséges intelligencia (MI) által előállított hangokat, képeket és videókat – írja az MTI.

„2024 májusától elkezdjük az MI által generált tartalmak címkézését” – közölte Monika Bickert, a Facebook, az Instagram és a Threads anyavállalatának tartalmakkal kapcsolatos politikáért felelős alelnöke. Ígérete szerint a Made with AI felirat jóval több videó-, audió- és képtartalomnál lesz látható, mint korábban. Ezeket a tartalmakat akkor címkézik, ha a portál az ipari szabványoknak megfelelő, MI-re utaló jeleket észlel a képeken, illetve ha a felhasználó maga közli, hogy MI által generált tartalmakat oszt meg.

A kaliforniai vállalat bejelentette azt is, hogy az ellenőrző tanácsával folytatott konzultáció után módosítja az MI által megváltoztatott tartalmak kezelését, mivel úgy látja, hogy „az átláthatóság és a szélesebb kontextus a legjobb mód a manipulált tartalmak kezelésére”. A cég ezzel szeretné elkerülni a szólásszabadság felesleges korlátozását. Bickert szerint célszerűbb a tartalmak címkézése és szélesebb kontextusba helyezése, mint az eddig alkalmazott törlés.

A Meta hozzátette, hogy a jövőben is töröl a portáljairól minden olyan tartalmat – legyen az ember vagy mesterséges intelligencia által előállított –, ami sérti a választási folyamatba való beleavatkozásra, a megfélemlítésre, a zaklatásra, az erőszakra, illetve a cég közösségi normáiban szereplő más területekre vonatkozó szabályokat.

A Facebook anyavállalata februárban jelentette be, hogy a dezinformáció elleni harc jegyében címkézni kíván minden, MI által előállított képet. Más információtechnológiai óriáscégek, mint a Microsoft, a Google vagy az OpenAI is tettek hasonló vállalásokat. A betanított adatok alapján szövegek, képek és különböző tartalmak létrehozására alkalmas generatív MI elterjedése kapcsán aggodalmak merültek fel, nehogy ezeket politikai káosz keltésére – dezinformáció vagy félretájékoztatás révén – használják fel, különös tekintettel az idén tartandó fontos választások közeledtére, egyebek mellett az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik