Tech

Ez a kamera a sejtek mozgását is képes érzékelni

INRS
INRS

A mobiltelefonok kamerái nagy fejlődésen mentek át az elmúlt években, de még ezek és a professzionális filmkamerák sem tudnak ezres nagyságrendnél több képkocka per másodperccel (fps) videót rögzíteni. A kanadai Research Center Institut National de la Recherche Scientifique (INRS) mérnökei azonban most olyan ultragyors kamerarendszert fejlesztettek ki, amely billiós nagyságrendű képkockát képes rögzíteni egyetlen szekundum alatt, írja az Interesting Engineering.

A SCARF (swept-coded aperture real-time femtophotography) betűszóval illetett fejlesztés alapjait Jinyang Liang professzor, az INRS Alkalmazott Számítógépes Képalkotó Laborjának tudományos vezetője tette le. Ezt megelőzően az ultragyors kamerarendszerek elsődleges módszere az egyes képkockák egyenkénti felvétele volt.

Ezt követően a kutató létrehozott egy, a passzív femtoszekundumos képalkotáson alapuló T-CUP (billió képkocka/másodperc tömörített ultragyors fényképezés) rendszert, amely tíz billió képkockát tudott rögzíteni másodpercenként, ami jelentős előrelépést jelentett az ultragyors, valós idejű képalkotás terén.

Miguel Marquez, a mostani kutatás vezető szerzője szerint sikerült megkerülni az egyik jelentős korlátot Liang kutatásában, ami a felvételek minőségromlása volt.

A SCARF ultrarövid lézerimpulzussal méri fel a tárgyakat, majd a vörös hullámhosszok után szinte a szivárvány összes színének hullámhosszán áthaladva rögzíti az eseményt. Ennek eredményeként a kamera egyes pixelei akár 156,3 THz-es teljes szekvenciális kódolási sebességet is elérhetnek.

A kamera sosem látott folyamatok megfigyelésére is alkalmas lehet, így hatékonyabb gyógyszerek és orvosi beavatkozások kifejlesztését is elősegítheti. A csapat jelenleg két céggel, az Axis Photonique-vel és a Few-Cycle-lel közösen próbálják kidolgozni a szabadalmaztatás alatt álló technológiájuk kereskedelmileg életképes változatát.

Kapcsolódó
Lenyűgöző felvétel egy repülő kalapácsról
A szuperlassításban felvett videó olyan részleteket is mutat, amit nem is gondoltál volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik