Tudomány

Lenyűgöző felvétel egy repülő kalapácsról

A szuperlassításban felvett videó olyan részleteket is mutat, amit nem is gondoltál volna.

Nem teljesen világos, hogy miért szeretünk lassított videókat nézni, de tény, hogy tele van ilyen jellegű felvételekkel az internet. Az ezzel foglalkozó videósok változatos formában tesznek tönkre, törnek össze, fújnak fel, majd durrantanak ki különböző tárgyakat, csak éppen nem mindenki rendelkezik az erre a célra használható kamerával.

A The Slow Mo Guys a terület specialistái, akik félelmetes találékonysággal pörgetik a videóikat. A legutóbbi egy kicsivel azért többet mutat a szimpla szórakozásnál, hiszen egy kalapács és egy tükör találkozásának olyan részletek is megfigyelhetők, amire szabad szemmel esélyünk se lenne.

A lassítás már 2500 képkocka/másodperc értéknél is elég különleges, de amikor átváltanak 120 ezer fps-re, akkor lesz csak igazán érdekes a dolog. Abban a pillanatban, amikor a kalapács feje hozzáér az üveghez, elsőként egy alig látható hullámmozgás indul el a becsapódás pontjától, és csak ezután törik meg az üveg, majd esik millió darabra a tükör.

A lassított felvételi lehetőség egyébként a mai okostelefonokban is megtalálható, de ezek legfeljebb 240-300 fps értékekre képesek. Ezzel is látványos videók készíthetők, ami azonban nyilván messze van a profi kamerák tudásától.

A srácok tehát kifogyhatatlanok az ötletből, ezért jöjjön még két látványos lassítás tőlük.

Például a Lego város szétrombolása a Lego repülővel, ami nem is bizonyult annyira könnyű feladatnak:

Vagy „tegyük a nyelvünket az egérfogóba” epizód, amit csak erős idegzetűeknek javaslunk. Jó móka ez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik