Tech

Blokkolták a Telegramot egy európai országban

smail Aslanda/Anadolu via Getty Images
smail Aslanda/Anadolu via Getty Images

A spanyol Legfelsőbb Bíróság elrendelte a Telegram üzenetküldő alkalmazás felfüggesztését az országban, miután több médiavállalat is jelezte, hogy a felhasználók engedély nélkül töltenek fel jogvédett tartalmakat a felületre, a Telegram pedig nem lép fel a gyakorlat ellen, írja a hwsw.

Az ideiglenes tiltás március 25-én lépett hatályba.

A mobilszolgáltatóknak addig kell blokkolniuk a Telegram elérhetőségét Spanyolországban, míg a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos vádak vizsgálata véget nem ér. A Facua fogyasztói jogi csoport aránytalan intézkedésnek nevezte a szolgáltatás ideiglenes felfüggesztését, többek közt azért, mert nem belátható, hogy mennyi ideig érvényes – jogi szakértők szerint mindössze pár napról lehet szó.

Az illegális tartalmak miatti intézkedés azért is drasztikus, mert a biztonságáról híres csevegőappot a katalán tűzoltók is operatív szinten használják. Ugyanakkor nem teljesen meglepő a lépés: Spanyolország azon kevés uniós ország közé tartozik, amelyek támogatják a végpontok közötti titkosítás teljes betiltását a bűnözők elleni küzdelemben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága múlt hónapban döntött a végpontok közötti titkosítás támogatásáról, és kimondta, hogy a techcégeket és üzenetküldők üzemeltetőit nem lehet hátsó ajtók létrehozására kötelezni bűnüldözési célokból sem, mivel az sértené az emberi jogokat. A Telegramnak egyébként nagyjából 800 millió havi aktív felhasználója van világszerte.

Kapcsolódó
Fontos frissítést kapott a Telegram-alkalmazás
Automatikusan fordítja majd az idegen nyelvű szövegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik