Tech

Így duplázhatja meg ingyen a számítógépe sebességét

Luis Alvarez / Getty Images
Luis Alvarez / Getty Images

A számítógépek lecserélése, vagy hardveres fejlesztése igen költséges, így sokan még akkor is használják régi PC-jüket, vagy laptopjukat, ha az már jelentősen lelassult. A Kaliforniai Egyetem mérnökei azonban kidolgoztak egy olyan számítási eljárást, amely úgy növelheti a feladatok elvégzésének sebességét, hogy közben csökkenti az energiafelhasználást. Ehhez pedig egyáltalán nincs szükség új hardverre, írja a Science Alert.

A kutatók szimultán, heterogén többszálú (SHMT) folyamatként írják le a fejlesztésüket. Az eljárás abból az alapvetésből indul ki, hogy a modern telefonok, számítógépek és egyéb készülékek általában egynél több processzort használnak a működéshez. A hagyományos CPU mellett ott van a grafikus feldolgozóegység, a GPU, valamint a gépi tanuláshoz használt TPU. Ezeket konkrét feladatok elvégzésére tervezték, aminek azonban hátránya, hogy az adatok különböző egységek között cikáznak.

Ez azt jelenti, hogy dolgoznia kell a CPU-nak, a GPU-nak és a TPU-nak is, ami megnöveli a művelet elvégzésének sebességét és az ahhoz használt erőforrás mértékét is. A kutatók szerint azonban ha több részfeladatot futtatnának több egységen, akkor megnőhet a sebesség és csökkenhet a számításra fordított energia mennyisége. Az elméletet egy ARM Cortex-A57 CPU-n, egy Nvidia GPU-n és egy Google Edge TPU-n tesztelték.

Az SHMT-t alkalmazásával a kód végrehajtása 1,95-ször gyorsabb volt a hagyományos megoldáshoz képest, míg az energiafelhasználás 51 százalékkal csökkent.

A szakemberek hangsúlyozzák, a technológia egyelőre csak fejlesztési fázisnál jár, így egyelőre nem tudni, mikor lehet belőle használható eszköz. A hvg szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az adott feladatot hatékonyan lehessen feldarabolni, majd a részfeladatok eredményét egyesíteni. A megoldás ugyanakkor rendkívül ígéretesnek tűnik.

Kapcsolódó
Ezért fontos sűrűn letakarítani a billentyűzetet
Sokkal piszkosabb a billentyűzete, mint gondolná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik