Tech

Ezért fontos sűrűn letakarítani a billentyűzetet

dm909 / Getty Images
dm909 / Getty Images
Sokkal piszkosabb a billentyűzete, mint gondolná.

A hétköznapi használati tárgyak tisztítását sokan elfelejtik, pedig ennél fontosabb talán nincs is, ha higiéniáról van szó. Az okostelefonok képernyője, a számítógépünk billentyűzete, akárcsak a játék kontroller, csak úgy vonzza a kórokozókat – írja a Slashgear.

Dr. Lisa Ackerley, a Royal Society of Public Health kutatója egy 2014-es tanulmány során kijelentette, megfigyeléseik szerint nagyjából 3000 organizmus található négyzetcentiméterenként egy billentyűzeten, amelyek nagy része nem különösebben barátságos. Ezt erősíti Jana Koscova és munkatársainak munkája is, akik 2018-ban azt állították, hogy szinte az összes klaviatúra veszélyes lehet.

A szakértők 25 billentyűzetet vizsgáltak meg, amelynek végül 96 százaléka bizonyult fertőzöttnek.

A leggyakrabban staphylococcusokat és bacilusokat találtak, bár a Escherichia colihoz hasonló Gram-negatív baktériumok is előfordultak. Az ilyenek nem feltétlenül okoznak betegséget, ugyanakkor a terjedést elősegíthetik. Azok, akik betegek, és megosztják mással a billentyűzetüket, például könnyen tovább is adhatják az influenzát.

Milyen gyakran kell takarítani, és hogy?

A billentyűzet hosszú élettartamának megőrzése és saját magunk védelmében is fontos, hogy kialakítsunk egy billentyűzet-tisztítási rutint. Erre a gyártók is tesznek ajánlásokat, a HP például azt mondja, minden héten érdemes erre rászánni egy kevés időt.

Egy egyszerű tisztítás magában foglalja a billentyűzet kikapcsolását, megfordítását és kirázását.

Az így kiszóródó poros maradványokat takarítsuk el, majd a további darabokat óvatosan, porszívóval tüntessük el. Végül pedig érdemes elővenni egy rongyot és egy felülettisztítót, és áthaladni a billentyűkön.

Ha egy hétnél tovább hagyjuk állni a piszokban a mechanikus billentyűzeteket, a gyártók szerint érdemes célzott intézkedéseket tenni. A HP példaképp azt javasolja, hogy áztassuk tisztítószeres vízbe a billentyűket, majd hat óra áztatás, és persze a szárítás után helyezzük vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik