Tech

Beperelte az Apple-t az amerikai kormány

Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images
Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

Az amerikai igazságügyi minisztérium és több mint egy tucat állam történelminek számító trösztellenes pert indított az Apple ellen, írja a CNN. A tárca szerint az eljárás alapját az képezi, hogy a cupertinói cég illegálisan korlátozta a versenyt az okostelefonos piacon azzal, hogy elzárta a hardware-jét és software-jét más cégek elől.

A New Jersey-i szövetségi bíróságon benyújtott vádirat szerint az Apple az iPhone feletti kontrollt kihasználva tartja ellenőrzése alatt az okostelefonos piacot, amelyen illegális eszközökkel épített ki magának monopol pozíciót. 

A kritikusok szerint remek példa a visszaélésekre, hogy míg az Apple lehetővé teszi az iPhone felhasználói számára, hogy a kiváló minőségű fényképeket és videókat zökkenőmentesen küldözgessék egymás között, Androidon ezek a multimédiás tartalmak lassabbak és rosszabb minőségűek. A cég a múlt év végén ugyan beleegyezett, hogy javítja az androidos mobilokkal történő kommunikációt, az úgynevezett zöld buborék ettől még nem szűnik meg.

Merrick Garland főügyész szerint azt is kijelentette, hogy az Apple rendre olyan akadályokat állít a felhasználók elé, amelyek rendkívül megnehezítik és megdrágítják az Apple ökoszisztémán kívülre történő lépést. Azok az alkalmazások, amelyek pedig képesek lennének áthidalni az Apple által ásott vermet, rendre tiltásra kerülnek.

Ilyen volt például az iMessage-et androidon pótolni vágyó Beeper, és a Nothing Chats, illetve az olyan termékek, mint a Tile Bluetooth-os nyomkövetője, amely az AirTag kihívója lehetett volna.

Az amerikai kormány már január óta tervezi, hogy pert indít a világ egyik legnagyobb cége ellen. Nem az a cupertinói cég legjobb hónapja: március elején az Európai Unió 1,84 milliárd eurós, átszámítva 726 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt.

Ugyanakkor nem az Apple az egyetlen techcég, melynek piaci viselkedését közelebbről is vizsgálja az amerikai kormány. 2023-ban a Google is pert kapott a nyakába, amely a vád szerint a keresőmotorok piacán élt vissza hatalmával, a versenyszabályozásért és fogyasztóvédelemért felelős Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) pedig a Facebook anyacége, a Meta, valamint az Amazon ellen készít elő hasonló pereket, teszi hozzá a Telex.

Kapcsolódó
Rekordbírság: 726 milliárd forintos büntetést kapott az Apple
Az Európai Unió 1,84 milliárd eurós pénzbírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik